Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.01.2019 06:25

Východoslovenské kraje a mestá chcú rozvíjať integrovanú dopravu


Ilustračná snímka (tasr)


Záujem o spoluprácu pri zavádzaní integrovaného dopravného systému potvrdili v piatok predsedovia košického a prešovského samosprávneho kraja Rastislav Trnka a Milan Majerský, a primátori Košíc a Prešova Jaroslav Polaček a Andrea Turčanová. Išlo o prvé takéto stretnutie, konalo sa v Košiciach.


Predsedovia vyšších územných celkov informovali, že 1. februára v rámci prvej fázy krokov dôjde v oboch krajoch k harmonizácii zliav cestovných lístkov na prímestskú autobusovú dopravu pre jednotlivé vekové kategórie. "Do tohto zľavového systému chceme vtiahnuť aj dopravné podniky mesta Prešov a mesta Košice," uviedol Majerský. Cesta k IDS je však ešte ďaleká. "Predpokladáme, že to bude trvať ešte dva, možno dva a pol roka. Samozrejme, chceme dostať čo najviac ľudí z osobných automobilov do verejnej hromadnej dopravy," povedal.       

Košický primátor Polaček konštatoval, že ostatné tri samosprávy sú v rámci tohto projektu omnoho ďalej, pričom majú podpísané spoločné memorandá. "Košice nie sú v systéme memoránd a v tejto chvíli urobili veľmi málo, aby sme sa v integrovanej doprave posunuli. Dohodli sme sa, že vo februári budú prvé pracovné stretnutia pracovných tímov, v období marca sa chceme opäť stretnúť, kde zmluvne dohodneme pravidlá a podmienky budúcej spolupráce, aby sme všetky štyri samosprávy v integrovanej doprave naozaj urobili konečne veľký pokrok," povedal. Cieľom je podľa neho priniesť obyvateľom čo najväčší komfort pri cestovaní, plánovaní trás a nastavení taríf.       

Primátorka Turčanová uviedla, že v prvej fáze treba zjednotiť tarify a systém zliav v rámci krajov a krajských miest. "V druhej etape si myslím, že sa musíme zaoberať už tento rok prípravou jednotných cestovných poriadkov, aby na seba nadväzovali. Keď toto zvládneme, potom príde na rad otázka železníc. Ak zvládneme to, tak potom sa môžeme rozprávať o jednotnom cestovnom lístku, spoločnom koordinátorovi dopravy, aby boli aj úhrady také, aby nikto na nikoho nedoplácal. Ale hlavným naším cieľom je spokojnosť občana a verím tomu, že urobíme všetko preto, aby to bolo urobené do dvoch rokov," povedala.       

Súčasťou rokovania boli aj spolupráca na projekte piatich kráľovských miest Pentapolitana zahrňujúceho Košice, Prešov, Levoču, Bardejov a Sabinov, rozvoj turizmu, zlepšovanie fungovania samospráv či téma odpadového hospodárstva. "Našli sme mnoho prienikov, dnes to bolo naše prvé stretnutie a zhodli sme sa, že v tejto tradícii chceme pokračovať," uviedol Polaček.       

Predseda KSK Trnka sa zmienil aj o potrebe spoločne sa do budúcna venovať otázke služieb, ktoré poskytujú a fakturujú spoločnosti v odpadovom hospodárstve, ako aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), v ktorej samosprávy majú svoje podiely, ale podľa neho nemajú dostatočný vplyv.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
01.03.2021
IDS BK rozšíria do ďalších obcí v Trnavskom kraji
Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK) rozšíria do ďalších obcí v Trnavskom kraji.
viac
31.01.2022
Integrovaný dopravný systém začnú testovať na území Žilina–Rajec–Kysuce
Prvá fáza testovania Integrovaného dopravného systému (IDS) v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa začne na území Žilina – Rajec – Kysuce. ŽSK o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
01.12.2023
V kraji už funguje osem zákazníckych centier IDS, pridajú sa k nim ďalšie štyri
Od januára čaká prímestskú autobusovú dopravu v Banskobystrickom samosprávnom kraji prechod na integrovaný dopravný systém. Ten so sebou prinesie viacero zmien a výhod, najmä pre pravidelných cestujúcich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %