Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.01.2024 11:25

Prevádzkovateľov malých zdrojov znečisťovania v Ružomberku čakajú zmeny


Ilustračná snímka (ABS.sk)


Poplatková povinnosť pre právnické osoby a podnikateľov prevádzkujúcich malý zdroj znečisťovania ovzdušia na území mesta Ružomberok sa od januára mení. Rozhodli o tom mestskí poslanci na januárovom mimoriadnom zasadnutí.


Prijaté zmeny na území mesta podľa primátora Ľubomíra Kubáňa reflektujú na novelizovanú legislatívu. "Vlani bol prijatý nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia ako vhodný ekonomický nástroj na obmedzovanie emisií zo zdrojov znečisťovania ovzdušia. Pôvodný zákon nebol aktualizovaný od svojho vzniku a poplatky za znečisťovanie ovzdušia boli neprimerane nízke a nezohľadňovali infláciu," povedal Kubáň.         

Zmena sa od januára tohto roku týka najmä prevádzkovateľov spaľovacích zariadení - kotlov, ktorí už nebudú spoplatňovaní. Rovnako nebude spoplatnené ani spaľovanie tekutých palív, ako sú nafta či vykurovací olej. Naďalej však budú platiť prevádzkovatelia spaľovacích zariadení na čierne uhlie, koks, hnedé uhlie a biomasu. Poplatkom naďalej podliehajú aj ďalšie činnosti, ako sú nanášanie náterov na povrchy, lakovanie, povrchová úprava vozidiel, odmasťovanie a čistenie povrchov organickými rozpúšťadlami. Oznamovacia povinnosť nahlásiť údaje o množstve spáleného paliva alebo množstve spotrebovaných organických rozpúšťadiel za predchádzajúci rok je do 15. februára.         

Hovorca mesta Vladimír Miškovčík vysvetlil, že poplatky za znečisťovanie ovzdušia sú príjmom obce. Doplnil, že vlani mesto týmto spôsobom vybralo približne 5500 eur. "Keďže sa zákonom znížil počet znečisťujúcich látok podliehajúcich poplatkovej povinnosti a zmenil sa aj spôsob výpočtu poplatkov či samotné sadzby, nie je aktuálne možné spresniť, aká suma bude v meste vybraná za rok 2023," podotkol.         

Za nesplnenie oznamovacej povinnosti hrozí pokuta od 30 do 800 eur. Poplatky aj uložené pokuty za nedodržanie termínu nahlasovacej povinnosti sú príjmom mesta. Samospráva zároveň avizovala, že bude malých znečisťovateľov ovzdušia monitorovať.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2017
Priatelia Zeme ocenili obce s najlepšími výsledkami v odpadovom hospodárstve
Už piaty krát boli vyhlásení víťazi „3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj“ – súťaže samospráv o najlepší pokrok a výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve.
viac
03.10.2019
Malý kaštieľ v Snine zrekonštruujú
Mesto Snina zrekonštruuje takzvaný malý kaštieľ. Stane sa tak vďaka programu cezhraničnej spolupráce ENI HU-SK-RO-UA 2014 - 2020. Zmluvu o projekte s názvom Obnova historických pamiatok v Snine podpísala v pondelok (30. 9.) primátorka mesta Daniela Galandová na Úrade Prešovského samosprávneho kraja.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
05.01.2021
Radnica prosí obyvateľov o podnety k fungovaniu novej MAD
Mestskú autobusovú dopravu (MAD) v Ružomberku prevádzkuje od januára nový dopravca. Mesto sa v týchto dňoch snaží skontrolovať správnosť fungovania liniek, obyvateľov preto prosí o konštruktívne podnety. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %