Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.09.2022 02:25

Poľovníci za posledné štyri roky odstránili z lesov 830 ton odpadu


Ilustračná snímka.


Neporiadok a čierne skládky nachádzame nielen v mestách a na ich okrajoch, ale aj v prírode mimo obývaných oblastí. Množstvo odpadu sa nachádza v našich lesoch. Podľa informácií Slovenskej poľovníckej komory práve odtiaľ vyviezli poľovníci za posledné štyri roky 830 ton odpadu.


Príroda nie je už len domovom pre zvieratá a miestom oddychu a načerpania energie pre nás ľudí, ale často sa z nej stáva aj odkladisko odpadu. Nachádza sa ho v nej veľké množstvo. Či už hovoríme o čiernych skládkach, znečistených vodných tokoch alebo o voľne pohodenom odpade, tak ani na jeden zo spomínaných príkladov nie je príjemný pohľad. Potešujúci je však fakt, že postupne je v prírode odpadu menej.

Nelichotivý pohľad a nebezpečenstvo pre obyvateľov lesa

Okrem toho, že neporiadok nevyzerá veľmi vábivo, je problémom aj to, že práve tento človekom vyprodukovaný odpad môže spôsobiť nemalé nepríjemnosti voľne žijúcim živočíchom. “Hmyz často uviazne v sklenených fľašiach, na črepoch sa zvieratá porežú, plechovky si navlečú na krk vtáky alebo na kopytá jelene a iné kopytníky. Väčšie plechové či plastové kanistre už veľakrát skončili na hlave líšok či medveďa,” pomenoval nepríjemné nálezy Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory s tým, že často dochádza k namotaniu rôznych igelitových plachiet alebo plastových sietí na parožie jeleňov, ktoré preto hynú.

Dôležitá je spolupráca

Slovenská poľovnícka komora v spolupráci s TV magazínom HALALI iniciovala celoslovenskú akciu Čistý revír = čistá príroda. “Zapája sa do nej čoraz viac poľovníckych združení a spoločností po celom Slovensku a za 4 roky sa poľovníkom podarilo vyzbierať a z prírody odstrániť 830 ton odpadu,” dodal Kaššák. Poľovníci okrem toho spolupracujú so školami, obcami, hasičmi, športovcami, rybármi a ďalšími organizáciami. “V rámci iniciatívy Vezmi si ma! sme spolupracovali aj s poľovníkmi a aj nás prekvapilo množstvo odpadu, ktoré sme počas upratovania našli v poľovnom revíri pri Krupine,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá je iniciátorom projektu Vezmi si ma. Iniciatíva pravidelne organizuje a zapája sa do rôznych čistení a najnovšie sa prostredníctvom behaviorálneho projektu snaží zlepšiť správanie sa ľudí. “Chceli by sme ľudí naučiť, aby zmenili svoje správanie a nehádzali odpad tam, kde nepatrí. Preto sa okrem čistení zameriavanie na prevenciu. Spustili sme behaviorálny projekt, ktorý ukazuje, ako pomocou jednoduchých metód zmeniť činy ľudí a napríklad aj hravou formou tak pomáha predchádzať vzniku voľne pohodeného odpadu,” doplnila Kretter, s tým, že projekt si postupne osvojujú viaceré mestá a očakávajú priaznivé výsledky v podobe menej voľne pohodeného odpadu. Ako dodal Kaššák, potešujúci je fakt, že opakovane sa v poľovníckych revíroch objavuje menej odpadu.

Týždeň dobrovoľníctva pomohol vyčistiť viaceré lokality Slovenska

Jeseň je už tradične obdobím, kedy sa čistia nielen záhrady domov, ale aj okolie. Organizujú sa rôzne čistenia a brigády. Každoročne tomu pomáhajú aj celoslovenské či medzinárodné akcie. Napríklad počas Týždňa dobrovoľníctva boli na programe viaceré podujatia a nechýbali ani tie čistiace. Upratovalo sa v Tatrách, Slovenskom raji, turistických oblastiach Banskobystrického kraja. Slovensko je aj vďaka nim teraz opäť o čosi čistejšie.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Projekt Vezmi si ma: Komunálny odpad do prírody nepatrí
Počas prechádzok v prírode, ktoré nám dnešný život – skomplikovaný koranavírusom – dovoľuje, je možné zmysluplne využiť čas aj tak, že vyčistíme okolie od porozhadzovaných odpadkov.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
27.05.2021
Zapojte sa do veľkého upratovania chránených lesov pri Dunaji
V čase od 28. mája do 6. júna môžu obyvatelia Bratislavy využiť počas prechádzky v chránených areáloch Hrabiny, Soví les a Pečniansky les na viacerých miestach pripravené vrecia a rukavice a pomôcť vyčistiť tieto prírodne lokality od nahromadených odpadkov.
viac
08.02.2023
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu. Do výzvy sa zapojilo 117 užívateľov poľovných revírov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %