Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.06.2020 11:00

Počasie monitoruje aj sieť 30 meteostaníc NLC umiestnených v lesoch


Ilustračná snímka.


Nielen profesionálni meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale aj slovenskí lesníci sa venujú monitoringu počasia.


Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (NLC – LVÚ) a Technická univerzita (TU) vo Zvolene už niekoľko rokov prevádzkujú sieť meteorologických staníc s možnosťou online prístupu k operatívnym údajom z rôznych oblastí Slovenska.

„Slovensko je krajina s rozmanitým a členitým reliéfom a sieť klimatologických staníc SHMÚ nemá úplne dostatočné pokrytie v lesných oblastiach, ktoré sú častým a zároveň zraniteľným priestorom pre iniciáciu nežiaducich meteorologicko-hydrologických javov,” uviedla pracovníčka NLC - LVÚ Zuzana Sitková. „Z pohľadu špecifických potrieb lesníckeho výskumu je preto dôležité monitorovať podmienky prostredia vo vzťahu k lesným drevinám a procesom prebiehajúcim v lesnom ekosystéme,” dodala.

Webový portál lesníckeho meteorologického monitoringu www.forestweather.sk poskytuje prístup k online údajom zo siete 30 meteorologických staníc distribuovaných v rôznych lesných oblastiach Slovenska a pokrývajúcich prakticky všetky lesné vegetačné stupne v rozsahu nadmorských výšok od 225 m n. m. do 1560 m n. m.

„Sieť staníc bola vybudovaná na základe dlhoročnej kooperácie pracovníkov NLC – LVÚ Zvolen a Lesníckej fakulty TU postupne od roku 2006. Niektoré časové rady údajov tak prezentujú údaje z dvoch posledných desaťročí, v rámci ktorých sa aj podľa výsledkov Svetovej meteorologickej organizácie vyskytuje stále viac extrémnych meteorologických situácií a klimaticky kontrastných epizód v roku,” priblížila Sitková.

Na meranie meteorologických prvkov sa jednotne používajú digitálne meteorologické stanice s výškou meraní v dvoch alebo desiatich metroch, s intervalom merania dve až päť minút a s automatizovaným ukladaním dát každých desať minút. Prenos údajov cez internet sa deje každú hodinu, čiže 24 krát za deň. Zdrojové dáta sú archivované na centrálnom serveri a vizualizované prostredníctvom stránok prevádzkovateľa www.emsbrno.cz, ako aj na prezentovanom webe lesníckeho meteorologického monitoringu.

Základné merané meteorologické veličiny sú globálne žiarenie, teplota a vlhkosť vzduchu, úhrny zrážok. Na niektorých staniciach je meranie rozšírené o smer a rýchlosť vetra a tlak vzduchu. Na vybraných lokalitách sa realizuje v lesných porastoch monitoring pôdnej vlhkosti a teploty za pomoci digitálnych senzorov a datalogerov.

Okrem využitia v aplikovanom výskume slúžia operatívne meteorologické údaje najmä pre potreby lesníckej a agrolesníckej prevádzky. Možno ich však využiť aj v procese environmentálneho a prírodovedného vzdelávania či ako zdroj informácií pre zainteresovanú širšiu verejnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
14.11.2017
Projekt IT - Akadémia má zlepšiť vzdelávanie v informatike a prírodných vedách
Zlepšenie vzdelávania mladých ľudí v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti je základným cieľom nového národného projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie. V pondelok ho predstavili v priestoroch Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %