Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
27.01.2016 10:00

Oskar bez bariér oceňuje pomoc hendikepovaným už od roku 2004


Ocenenie Oskar bez bariér vyzdvihuje prínos pre hendikepovaných. (Foto: Pixabay.com)


Plnohodnotné zapojenie hendikepovaných obyvateľov do bežného života nie je jednoduché a táto skupina ani zďaleka nie je malá. Pretože v tomto prípade nejde iba o fyzický či mentálny hendikep, ale aj statusový, napríklad z hľadiska nízkych príjmov a sociálnej vylúčenosti.


Pomocnú ruku ľuďom v zložitých životných situáciách často poskytujú mestá a obce, a to rôznymi spôsobmi, ktoré znižujú bariéry a zvyšujú osobitnú starostlivosť a pomoc. Združenie miest a obcí Slovenska každoročne od roku 2004 oceňuje takéto riešenia samospráv v súťaži Oskar bez bariér. Súťaž bola po prvýkrát vyhlásená na XIV. sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Odvtedy má svoje miesto medzi osvetovými a propagačnými aktivitami združenia i samotných miest a obcí.

Konečnými víťazmi, finalistami a v prvom rade nominovanými sú samosprávy, ktoré sa venujú budovaniu bezbariérových chodníkov, prístupov do úradov, zdravotníckych, kultúrnych a športových zariadení, prípadne uvádzajú do praxe bezbariérové prostriedky hromadnej dopravy, ktoré umožňujú hendikepovaným obyvateľom bezproblémovú integráciu. Ocenenie Oskar bez bariér má podobu sochy človeka so srdcom v ruke zdvihnutej vysoko nad hlavou.

Prehľad finalistov a víťazov súťaže nájdete v Obecných novinách 3-4/2016 na str. 3

Autor: (Michal Kaliňák - hovorca ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
15.03.2024
Nové mládežnícke parlamenty budú v Hlohovci a Galante
Mestá Hlohovec a Galanta zverejnili výzvy pre mladých ľudí na účasť v miestnych mládežníckych parlamentoch. Majú byť zrkadlom predstáv nastupujúcej generácie o fungovaní vecí v miestach, kde žijú. Do oboch novovznikajúcich je ešte možnosť prihlásiť sa, informujú o tom obe samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %