Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.02.2021 12:40

Odborníci z PSK doplnili do máp údaje z obcí s rómskou populáciou


Na ilustračnej snímke rómska osada Ostrovany v okrese Sabinov. Snímka zdroj: (tasr).


Terénny zber dát v šiestich obciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s rómskou populáciou upozornil odborníkov na viaceré dôležité zistenia, ktoré sa týkajú aj tamojších obydlí.


Zozbierané údaje zdigitalizovali a implementovali do plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja daných obcí. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Pri terénnom mapovaní obcí Ostrovany, Varhaňovce, Dlhé Stráže, Varadka, Krivany a Čičava zistili odborní pracovníci napríklad nesúlad súpisných čísel domov s referenčným registrom. Takisto sa v niektorých obciach stretli s pomerne vysokým podielom domov bez fasád,” uviedla Jeleňová.

Zaujímavosťou je podľa jej slov aj relatívne vysoký podiel striech s eternitom ako stavebným materiálom s nepriaznivým vplyvom na zdravie. „V obci Varhaňovce ide o viac ako 23 percent všetkých budov v obci, čo je pre obyvateľov a vedenie obce varovný signál, aby v budúcnosti zvážili výmenu týchto striech a možnosti financovania napríklad aj z európskych zdrojov. Ďalším alarmujúcim zistením je, že v obci Ostrovany je približne každá tretia obytná budova v nevyhovujúcom stave, to znamená, že predstavuje budovu núdzového bývania,” priblížila Jeleňová.

Okrem toho zaznamenali relatívne vysoký nesúlad medzi dátami Základnej bázy údajov geografického informačného systému (ZB GIS) a realitou v Čičave, Ostrovanoch a Varhaňovciach. „Jedným z dôvodov týchto odlišností môže byť napríklad aj pomerne vysoké tempo rastu zástavby v obci či nesúlad s katastrálnymi dátami,” povedala Jeleňová.

Zber dát realizovali ešte v septembri minulého roka odborníci z Úradu PSK a študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v rámci iniciatívy Catching up regions.

Terénnemu zberu v šiestich obciach s rómskou populáciou predchádzal v júni 2020 workshop Roma Settlements Mapathon na Úrade PSK. Študenti PU a odborníci z Úradu PSK na ňom zaznačovali nezmapované územia podľa satelitných snímok. A to najmä budovy a cesty vo vybraných rómskych osadách, ktoré boli zaznamenané nesprávne alebo vôbec.

Podľa Atlasu rómskych komunít (ARK) z roku 2019 žije na území PSK približne 127 000 rómskych obyvateľov. Tematická mapa Marginalizované rómske komunity na geoportáli PSK www.geopresovregion.sk zobrazuje podiel a počet rómskeho obyvateľstva v obciach, ktoré sú súčasťou Atlasu rómskych komunít 2004, 2013 a 2019.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
04.01.2024
Prešovský samosprávny kraj spustil svoje dotačné programy
Široká verejnosť sa môže znova uchádzať o finančnú podporu svojich zmysluplných projektov v rámci grantového programu Prešovského samosprávneho kraja. Termín na podanie žiadostí je do 19. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %