Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.03.2022 04:30

Od zavedenia aplikácie vyriešilo mesto Topoľčany 400 podnetov


Topoľčany, ilustračná snímka


Koncom roka 2019 zaviedlo mesto Topoľčany ako prvé na Slovensku službu Mobilný rozhlas, ktorá sa dnes volá Munipolis. Aktuálne je v ňom registrovaná tretina občanov a mesto prostredníctvom tejto služby vyriešilo viac ako 400 podnetov.


Inteligentné platformy na informovanie občanov využíva množstvo miest a obcí. Ide o užitočné nástroje slúžiace na obojstrannú komunikáciu s občanom. „Posielame správy o dopravných obmedzeniach, prevádzke materských škôl, pozvánky na podujatia. Raz týždenne pripravujeme súhrn správ v spravodaji, ale prostredníctvom Munipolis prijímame aj množstvo podnetov,“ uvádza Lenka Savarová, referentka pre komunikáciu, propagáciu a vzťahy s verejnosťou mesta Topoľčany.

Od zavedenia služby mesto vyriešilo viac ako 400 podnetov. Aktuálne nám každý týždeň pribudne 10 – 15 nových. Podnety sa dostanú priamo k zodpovednému zamestnancovi, ktorý sa nimi zaoberá. Od začiatku roka viac ako štvrtinu podnetov tvorili upozornenia na rôzne poškodenia komunikácií, ako napríklad výtlky alebo poškodené značenia. Druhý najvyšší počet podnetov (23 percent) sa týkal verejnej zelene. Ďalšími podnetmi upozorňovali občania na neporiadok alebo čiernu skládku (19 percent), alebo poškodenia mestského mobiliáru, ako sú lavičky či smetné koše (17 percent).

Cez aplikáciu je možné prelistovať si aj mestské noviny Radničné zvesti. Prostredníctvom služby mesto zrealizovalo desiatky občianskych ankiet a hlasovaní. Využilo ju pri rozhodovaní o názve Topoľčianskeho cyklomosta, ale občania si cez Munipolis odhlasovali aj projekty v rámci participatívneho rozpočtu. Najbližšie má mesto v pláne spustiť anketu o regulácii statickej dopravy, aby získalo komplexnejšiu spätnú väzbu od občanov niekoľko mesiacov od spustenia regulácie.

V prípade krízovej situácie alebo mimoriadnej udalosti je možné zaslať sms alebo zvukovú správu. „Občania sa však nemusia obávať zahlcovania sms-kami. Túto formu využívame iba výnimočne. Osvedčila sa nám napríklad pri prvej vlne pandémie, keď sme potrebovali urgentne informovať čo najviac občanov o dôležitých rozhodnutiach,“ dopĺňa Lenka Savarová.

V súčasnosti je v Munipolis registrovaných viac ako 5,5 tisíca obyvateľov alebo návštevníkov Topoľčian a mesto má na konte už takmer 200-tisíc doručených správ. Registrácia je bezplatná a dostupná pre každého.

Autor: (MsÚ Topoľčany)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Mesto má nového mobilného turistického sprievodcu
Mesto Spišská Nová Ves pripravilo pre návštevníkov mesta novinku –  mobilnú aplikáciu, ktorá majiteľom smartfónov poskytne množstvo informácií o pamiatkach a historických budovách, turistických atrakciách, podujatiach i histórii mesta.
viac
01.04.2019
Starosta Petržalky bude mať pravidelnú Hodinku s občanmi
Starosta Petržalky Ján Hrčka sa bude vždy v prvú stredu v mesiaci stretávať s občanmi v rámci tzv. Hodinky s občanmi. Prvé stretnutie sa uskutoční túto stredu o 16.00 h v Cik-Cak Centre na Jiráskovej ulici 5 v Petržalke.
viac
13.05.2020
Prvenstvo pre Topoľčany v riešení občianskych podnetov
Koronakríza preverila schopnosti samospráv komunikovať s občanmi a flexibilne reagovať na ich požiadavky. Mesto Topoľčany získalo v mesiaci apríl ocenenie za riešenie občianskych podnetov od spoločnosti prevádzkujúcej službu Mobilný rozhlas.
viac
19.04.2022
Mesto vyriešilo prostredníctvom mobilného rozhlasu vyše 400 podnetov
Mesto Topoľčany vyriešilo viac ako 400 podnetov od občanov, ktoré dostalo prostredníctvom služby mobilný rozhlas, ktorá sa aktuálne volá Munipolis. Službu zaviedla radnica v roku 2019 ako prvá na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %