Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.02.2024 08:00

Obec chce dobudovať kanalizáciu, na projekt bude potrebovať milióny eur


Ilustračná snímka (TASR)


Obec Ožďany v okrese Rimavská Sobota pripravuje projekt dobudovania kanalizácie a intenzifikácie čistiarne odpadových vôd. Samospráva by chcela po rokoch dobudovať kanalizáciu v centrálnej časti obce, náklady odhaduje na päť miliónov eur. Skonštatoval to starosta obce Ján Matej.


O financie na dobudovanie kanalizácie sa obec Ožďany neúspešne uchádzala už pred niekoľkými rokmi, nový projekt začala pripravovať v roku 2023. V súčasnosti uzatvára proces verejného obstarávania, zákazka zahŕňala vypracovanie projektovej dokumentácie, vykonanie revízie existujúcej kanalizácie a jej dobudovanie i rekonštrukciu ČOV.         

Obec Ožďany má vyše 1600 obyvateľov a skladá sa z viacerých miestnych častí. "Dokopy máme približne 600 domov, v hlavnej časti obce je približne 400. Z nich je momentálne na kanalizáciu napojených približne 200 až 250 domácností," priblížil starosta s tým, že dobudovaním kanalizácie by sa na sieť podarilo napojiť všetky domy v hlavnej časti obce.         

Súčasťou projektu má byť aj intenzifikácia už existujúcej ČOV, ktorá si po približne dvoch desaťročiach podľa starostu vyžaduje rozsiahlejšiu rekonštrukciu. Potrebné je aj zvýšenie jej kapacity, v ostatných rokoch totiž v obci pribudla nová lokalita individuálnej bytovej výstavby. "Z 26 pozemkov sa predali všetky a už tam stojí 17 domov, na jar by sa malo začať stavať ďalších päť," dodal Matej.         

Celkové náklady na dobudovanie kanalizácie a rekonštrukciu ČOV samospráva odhaduje na približne päť miliónov eur, konečnú sumu ukáže až výsledok verejného obstarávania. Na financovanie projektu sa chce obec uchádzať o dotáciu. "Je tu perspektíva, že by sme peniaze mohli získať. Tých 300.000 až 400.000 eur na spoluúčasť máme pripravených," skonštatoval starosta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
20.01.2022
Zo starej školy vznikne na Orave centrum ľudového rezbárstva
Priestory bývalej školy v oravskej obci Babín, okres Námestovo, pretvoria na centrum ľudového rezbárstva. V objekte vznikne aj vzdelávacie a informačné centrum, ktoré bude slúžiť na propagáciu a prezentáciu kultúrneho dedičstva.
viac
26.01.2024
H. Beňadik: Prvé slovenské auto Michala Majera pripomína model v centre obce
V Hronskom Beňadiku vo štvrtok slávnostne odhalili model prvého slovenského automobilu, ktorý pred viac ako storočím zostrojil miestny zámočník Michal Majer. Za jeho skonštruovaním je pozoruhodná príhoda Majera s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom, ktorému sa v miestnej časti Psiare pokazilo auto
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %