Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.04.2019 09:25

Občianske hliadky sa osvedčili, k šiestim členom pribudnú ďalší štyria


Ilustračná snímka (mvsr)


Projekt Občianskej poriadkovej služby sa v horehronskej metropole Brezno osvedčil. Samospráva v ňom nielenže bude pokračovať, ale dokonca zvýši súčasný stav, čo jej umožní dotácia vo výške viac ako 230-tis. eur z ministerstva vnútra.


Informoval o tom brezniansky magistrát. Príležitosť tak dostanú ďalší štyria nezamestnaní.       

Ako vedenie mesta uvádza, približne desať percent populácie v Brezne tvoria príslušníci marginalizovanej rómskej komunity, preto dlhodobo upriamuje pozornosť práve na projekty zamerané na ich vzdelávanie, motiváciu, zvyšovanie zamestnanosti a ich zamestnateľnosti.       

Brezno sa už v roku 2017 úspešne zapojilo do výzvy z operačného programu Ľudské zdroje a získalo nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 143.000 eur na zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS). Zamestnalo šesť členov občianskej hliadky, ktorí pomáhajú mestskej polícii dohliadať na poriadok a bezpečnosť v breznianskych uliciach.       

"Realizáciou projektu sa vytvárajú nové pracovné miesta, čím sa znižuje nezamestnanosť. Činnosť tejto služby ovplyvňuje i život všetkých obyvateľov Brezna, návštevníkov a turistov, keďže výsledkom je väčšia tolerancia, prispôsobivosť a porozumenie. Činnosťou služby sa snažíme eliminovať všetky negatívne prejavy a problémy príslušníkov marginalizovaných komunít, ale tiež majoritného obyvateľstva a rovnako ich vzájomné konflikty, nedorozumenia," konštatoval primátor Brezna Tomáš Abel.       

Výkon činností MOPS je zameraný predovšetkým na bezpečnosť detí na priechodoch pre chodcov v blízkosti škôl, dohliada na poriadok, ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním, asistuje príslušníkom štátnej a mestskej polície, upozorňuje na protispoločenskú činnosť a protiprávne konanie páchateľov, nahlasuje nelegálne skládky i odbery energií, asistuje pri organizovaní a zabezpečovaní kultúrnych, spoločenských, športových podujatí organizovaných mestom a snaží sa predchádzať vzniku konfliktov v rámci komunity i mimo nej.       

Podľa mestskej projektovej manažérky Milady Medveďovej za novým projektom mesto vidí ďalšie zefektívnenie aktivít sociálnych pracovníkov, polície, zlepšenie školskej dochádzky detí, zvýšenie bezpečnosti, motivácie a najmä zamestnateľnosti marginalizovaných skupín.       

Projekt občianskych hliadok je spolufinancovaný z prostriedkov EÚ, štátneho rozpočtu a potrvá 24 mesiacov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
25.08.2017
Ministerstvo vnútra zvyšuje rozpočet pre miestne občianske poriadkové služby
Ministerstvo vnútra zvýšilo o 6,4 milióna eur alokáciu pre výzvu venovanú miestnym občianskym poriadkovým službám (MOPS). Reagovalo tak na neočakávaný počet obcí, ktoré predložili žiadosti.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %