Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2017 11:18

Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.


„Ráta so zamestnaním ľudí, ktorí budú činnosť vykonávať v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. Prostredníctvom nich chceme dosiahnuť zlepšenie rizikového správania, ochrany vlastníckych práv a dodržiavanie pravidiel občianskeho spolunažívania,“ informoval náčelník Mestskej polície (MsP) Poprad Štefan Šipula.       

Projekt bol spracovaný v rámci operačného programu Ľudské zdroje a Ministerstvo vnútra SR informovalo radnicu o schválení finančných prostriedkov vo výške takmer 144 000 eur tento mesiac. Táto aktivita nadväzuje na projekt občianskych hliadok, ktoré v Poprade existovali v roku 2016 a fungujú aj v súčasnosti. „Projekt hliadok bol vždy na deväť mesiacov v roku a pre štyroch pracovníkov. MOPS nám umožní zabezpečiť poriadkovú službu na tri roky nepretržite a navyše s pomocou šiestich pracovníkov,“ doplnil primátor Popradu Jozef Švagerko.       

Medzi ich hlavné úlohy bude patriť ochrana verejného poriadku a životného prostredia, ktorá spočíva hlavne v nahlasovaní čiernych skládok a pod. Radnica zároveň chce, aby boli nápomocní aj napr. pri nastoľovaní poriadku pri vyplácaní sociálnych dávok, pri výkone práce plynárov, elektrikárov či zdravotníckej služby. „Aby nedochádzalo počas vykonávania ich činnosti k napádaniu resp. ohrozeniu,“ zdôraznil Šipula.       

Všetci pracovníci budú preškolení predovšetkým v oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke. „Príslušníci hliadok budú vybavení reflexnou vestou s označením „Miestna občianska poriadková služba“, na ktorej budú mať pripnutý preukaz člena s fotografiou,“ doplnil náčelník MsP s tým, že počas dňa budú pracovať vo dvojiciach. V prípade potreby však budú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku. MsP im pripraví presný rozpis činnosti.       

Pôsobnosť príslušníkov MOPS bude na teritóriu celého mesta Poprad, no keďže v Matejovciach je najvyššie zastúpenie obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity, zatiaľ sú hliadky situované hlavne tam. „Dôležité je uviesť, že nebudú dohliadať na verejný poriadok iba v rómskej osade na Staničnej ulici, ale v celých Matejovciach,“ uzatvára Šipula. MsP chce uvedený projekt začať realizovať od januára 2018.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
05.11.2017
Prácu v obnovených občianskych hliadkach získa osem ľudí
Verejný poriadok a bezpečnosť v uliciach Rimavskej Soboty bude v blízkej budúcnosti zabezpečovať okrem iných zložiek i osem členov miestnej občianskej poriadkovej služby.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %