Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
03.04.2019 04:35

Občania za posledné tri roky zdvojnásobili množstvo vytriedeného odpadu


Ilustračná snímka


Obyvatelia mesta Skalica za posledné tri roky zdvojnásobili množstvo vytriedeného odpadu zo 40 na 80 kilogramov na jedného obyvateľa. TASR o tom informoval Roman Vandák z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.


Skalica patrí dlhodobo k najlepšie separujúcim mestám na Slovensku, pravidelne sa nachádza medzi tromi najviac separujúcimi mestami. "Napriek zdvojnásobenej separácii v nedávnom období, stále sa nájde rezerva na zlepšenie. Približne pred tromi mesiacmi sme robili rozbor komunálneho odpadu. Ten ukázal, že sa v komunálnom odpade nachádzalo ešte zhruba 24 percent odpadu, ktorý sa dá zmysluplne využiť," doplnil Vandák.       

Priemer na Slovensku je 29 percent, v Skalici to bolo výrazne viac, keď za rok 2017 vyseparovala viac ako 44 percent odpadu. "Od začiatku tohto roka je v platnosti nový zákon o separovanom odpade, v rámci ktorého sa jedna zložka platby bude zvyšovať veľmi výrazným podielom. Jeho výška bude závislá od miery separovateľnosti odpadu, čím bude miera vyššia, tým bude poplatok nižší. Aj preto sa treba sústrediť na ďalšie zlepšenie separovania,“ uviedol pre TASR Peter Kuba, prezident Združenia organizácií verejných prác a konateľ firmy Vepos, ktorá má na starosti hospodárenia s odpadmi v meste Skalica.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
03.09.2022
Môže vytriedený odpad skončiť na skládke? Kam patria tonery z tlačiarne?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
08.03.2023
Trenčania môžu používať kompost z nimi vyzbieraného bioodpadu
Zaregistrovať sa so žiadosťou o kompost z vytriedeného bioodpadu sa môžu už pár dní obyvatelia mesta Trenčín. Certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je tak pripravený na ďalšie využitie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %