Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.03.2023 08:25

NRZ ZMOS: Ceny energií a zásahy vlády ohrozujú fungovanie samosprávy


Ilustračná snímka: (tasr).


Členovia Nitrianskeho regionálneho združenia (NRZ) Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) varovali, že poskytovanie základných služieb miest a obcí je ohrozené. Uvádza sa to vo výstupoch NRZ, ktorého členovia sa stretli minulý týždeň v Močenku.


Ako sa konštatuje v stanovisku zástupcov samosprávy, rapídne zvýšenie cien energií a ďalších nákladov v kombinácii s nečinnosťou vlády vážnym spôsobom ohrozuje základné fungovanie samosprávy. "NRZ ZMOS žiada vládu o urýchlené prijatie opatrení, ktorými bude zabezpečené dofinancovanie zvýšených nákladov na energie v takej výške, aby mohli byť dodržané rozpočtové pravidlá samosprávy," píše sa v stanovisku snemu NRZ ZMOS.

Starostovia a primátori z nitrianskeho regiónu zároveň požiadali ZMOS, aby vyjadrilo zásadný nesúhlas s novelou stavebného zákona i so zmenami zákona o obecnom zriadení. "Zároveň NRZ ZMOS prijalo medzi seba troch nových členov, ktorými sú mesto Vráble a obce Čifáre a Telince," doplnil Juraj Švarc z NRZ ZMOS.

Vláda samosprávam deklaruje pomoc s energokrízou. Do konca marca je pre nich cena elektrickej energie zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger v uplynulých týždňoch vyzval na vecnosť a konštruktívnosť, a to aj pri diskusiách o kompenzačných mechanizmoch pri drahých energiách. Žiada nerobiť z toho politiku. Upozornil, že je pripravený na diskusiu so samosprávami o konkrétnych problémoch, uistil, že chce s nimi hovoriť aj kompenzáciách pre menšie obce, ktoré môžu mať problémy s cash flow. "Určite im musíme podať pomocnú ruku," vyhlásil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Odkaz z Bardejova: Podporme sa navzájom, nesúperme, ale spolupracujme
Na svojom výročnom sneme sa 16. marca v Bardejove zišli členovia Regionálneho združenia miest a obcí Šariša. ZMOS na zasadaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
06.05.2016
Starostov a primátorov v šarišskom regióne „tlačí“ najmä legislatíva
V obci Fintice sa stretli na svojom sneme členovia Regionálneho združenia miest a obcí RZMO Prešov – Šariš (RZMO Prešov – Šariš). Združenie miest a obcí na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Hosťami snemu boli poslanci Národnej rady SR Martin Fecko a Jozef Lukáč.
viac
26.03.2020
ZMOS ruší májový snem, najväčšie rokovanie združenia presúva na jeseň
Združenie miest a obcí Slovenska v prvej polovici týždňa zrealizovalo hlasovanie formou per rollam, v ktorom sa členovia Rady ZMOS mali vyjadriť k pripravovanému májovému snemu ZMOS.
viac
27.04.2022
Stretli sa zástupcovia samospráv z Horného Považia
Pracovné rokovanie snemu Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktoré má bezmála 50 členov, zvolal a viedol jeho predseda a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pozvanie medzi kolegov zo samospráv prijal aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %