Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.02.2022 02:30

Nitra ide rekonštruovať štyri budovy v bývalých kasárňach pod Zoborom


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Nitra opraví štyri budovy v historickom areáli bývalých kasární pod Zoborom. Primátor Marek Hattas už podpísal zmluvu na rekonštrukciu, ktorá má byť hotová na jeseň budúceho roku. Náklady dosiahnu sumu 5,6 milióna eur.


Obnova budov je súčasťou projektu Kreatívneho centra, na ktoré Nitra získala 15,5 milióna eur z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). „Ide o najväčšiu investíciu do kultúry v Nitre od postavenia budovy Divadla Andreja Bagara. V areáli kasární vznikne priestor na tradičné remeslá, ale aj nové technológie,“ skonštatoval primátor.

Podľa riaditeľky Kreatívneho centra Kataríny Živanovič sa Martinský vrch v areáli kasární stane na prelome septembra a októbra 2023 aktívnym priestorom pre kreatívnych ľudí. „Budú tam remeselné dielne, hudobné štúdia, kaviarne, čitáreň, predajňa, ktorá bude primárne promovať umelcov z Nitry, ale aj z celého Slovenska, verejný priestor pre podujatia aj mikropark pre deti,“ uviedla.

Ako pripomenula vedúca odboru kultúry na mestskom úrade Dagmar Bojdová, Kreatívne centrum je nosným projektom v stratégii rozvoja kultúry a kreatívneho priemyslu v Nitre. „Verím, že naše mesto sa vďaka nemu stane moderným kultúrnym a atraktívnym centrom,“ doplnila.

Súčasťou centra nebudú iba štyri objekty v areáli bývalých kasární, ale aj budova bývalého kina Palace v centre mesta. „Tu sa už urobila architektonická súťaž a momentálne sa finalizuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Teším sa na to, ak sa raz tento objekt i kasárne pod Zoborom, kde momentálne revitalizujeme parčík, otvoria ľuďom a toto miesto bude atraktívnym nielen pre obyvateľov mesta, ale aj jeho návštevníkov,“ dodal Hattas.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
07.03.2017
V areáli Zoborského kláštora pribudne rekonštrukcia mníšskeho príbytku
V priestore niekdajšieho Zoborského kláštora by v priebehu tohto roka mohla pribudnúť náznaková rekonštrukcia príbytku mnícha. Architektonický návrh predbežne počíta s piatimi variantmi.
viac
05.03.2018
Mesto akvapark nepostaví, bude hľadať priestor na novú plaveckú halu
Nový akvapark, o ktorom sa v Nitre diskutuje už dlhé roky, sa napokon stavať nebude. Nezrealizuje sa ani prestavba súčasného letného kúpaliska na rekreačné zariadenie s celoročnou prevádzkou. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní.
viac
30.08.2023
Mesto pokračuje v rekonštrukcii budov pre kreatívne centrum
Rekonštrukcia štyroch budov v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu v Nitre výrazne pokročila. Skonštatoval to primátor Marek Hattas, ktorý pripomenul, že objekty sa stanú súčasťou Kreatívneho centra Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %