Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.03.2017 01:40

V areáli Zoborského kláštora pribudne rekonštrukcia mníšskeho príbytku


Areál Zoborského kláštora.


V priestore niekdajšieho Zoborského kláštora by v priebehu tohto roka mohla pribudnúť náznaková rekonštrukcia príbytku mnícha. Architektonický návrh predbežne počíta s piatimi variantmi.


Ku konečnej podobe rekonštrukcie sa ešte budú vyjadrovať pracovníci z pamiatkového úradu a ďalší z oblasti archeológie, kunsthistórie a architektúry.      

Iniciátorom rekonštrukcie je Zoborský skrášľovací spolok. Podľa slov jeho predsedu Jána Kratochvíla sa pri vytváraní náznakovej rekonštrukcie príbytku mnícha, takzvanej eremitky, vychádzalo z jej pôvodnej podoby, ktorá je známa vďaka dobovým maľbám a grafikám zachytávajúcich Kláštor svätého Jozefa na Zobore. "Ďalším zdrojom poznania pôvodnej podoby je dodnes stojaci zrekonštruovaný kláštor v maďarskom Majku, ktorý bol vystavaný o 40 rokov neskôr ako zoborský a slúžil rovnakému rádu. Pri návrhu boli zohľadnené požiadavky pamiatkarov i investora, ku ktorým patrí okrem zabezpečenia ochrany aj nenáročná údržba a vytvorenie expozície života mnícha," uviedol Kratochvíl.      

Ako doplnil, riešenie fasád eremitky sa pri jednotlivých variantoch riešenia mení. V jednom je využitá kovová konštrukcia v kombinácii s mliečnym sklom. "V ďalšom je konštrukcia kombinovaná s takzvaným ťahokovom a v iných je celá fasáda zo skla. Všetky návrhy mali spoločné to, že naznačovali, ale nerekonštruovali pôvodnú podobu. Prebehla odborná diskusia a v blízkej budúcnosti bude vybrané riešenie, ktoré najlepšie zohľadňuje všetky požiadavky. Verím, že sa nám podarí s realizáciou začať ešte tento rok," dodal Kratochvíl.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
13.08.2018
Turistický vláčik bude voziť ľudí aj k Zoborskému kláštoru
Nitriansky turistický vláčik bude v septembri voziť pasažierov po novej trase. Mestskí poslanci odsúhlasili zmenu v jeho cestovnom poriadku, v rámci ktorej bude premávať aj k Zoborskému kláštoru.
viac
23.02.2022
Nitra ide rekonštruovať štyri budovy v bývalých kasárňach pod Zoborom
Mesto Nitra opraví štyri budovy v historickom areáli bývalých kasární pod Zoborom. Primátor Marek Hattas už podpísal zmluvu na rekonštrukciu, ktorá má byť hotová na jeseň budúceho roku. Náklady dosiahnu sumu 5,6 milióna eur.
viac
02.09.2022
Zoborské ferraty už slúžia turistom
Zoborské ferraty nad Nitrou už slúžia verejnosti. Do prevádzky ich oficiálne odovzdali 1. septembra. Pod vrcholom Pyramídy ich dala vybudovať krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %