Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.10.2023 04:05

Na Vrbickom cintoríne v L. Mikuláši revitalizovali plochy s pamätníkmi rodákov


Ilustračná snímka (TASR)


Na Vrbickom cintoríne v Liptovskom Mikuláši revitalizovali plochy s celkovou rozlohou sto štvorcových metrov, na ktorých sú umiestnené pamätníky rodákov. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


"Rástli tam krovité porasty, ktoré presahovali cez chodníky a zasahovali do pamätníkov. Nahradili sme ich novou zeleňou a pokračujeme s výsadbami pri hlavnom vstupe na cintorín. Už túto jeseň tam vysadíme dreviny i kroviny s lavičkami a miestom na oddych," priblížila Čapčíková. Dodala, že na cintorínoch v ostatných mestských častiach budú zamestnanci Verejnoprospešných služieb robiť počas vegetačného pokoja výruby drevín, ktoré ohrozujú zdravie a bezpečnosť návštevníkov.         

V Liptovskom Mikuláši sú aj staré cintoríny, ktoré už nie sú v prevádzke. Hroby sú tam podľa hovorkyne neudržiavané a vandali si z nich robia miesta na stretnutia a často aj vyčíňanie. "Takýto problém je na starom cintoríne v Palúdzke a Okoličnom," povedal náčelník liptovskomikulášskej mestskej polície Marián Jančuška.         

Pietu na cintorínoch podľa Jančušku nenarúšajú len vandali, ale aj deti. Na hlavný cintorín sa niektoré chodia bicyklovať, jazdiť na kolobežkách a často skáču aj po hrobových miestach. "Nedávno sme na cintorínoch riešili viaceré porušenia zákona aj priestupky. Išlo hlavne o hlučné partie mladých ľudí, ale aj rôzne krádeže. Vyzývame preto ľudí, aby na tieto pietne miesta vstupovali s pokorou a preukazovali zosnulým úctu, ktorú si zaslúžia," uviedol.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
20.01.2021
Cintorín Vrbica by sa mal rozšíriť o kolumbárium
Cintorín Vrbica v Liptovskom Mikuláši by sa mal počas dvoch rokov rozšíriť o kolumbárium. Do ideovej architektonickej súťaže dodali ateliéry päť návrhov, vyhrali architekti Katarína Šiarniková a Juraj Šiarnik. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
28.08.2021
Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň
Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.
viac
15.05.2023
Vrbický most v L. Mikuláši plánujú pre jeho zlý stav zbúrať, postavia nový
Vrbický most ponad rieku Váh v Liptovskom Mikuláši plánujú pre jeho zlý technický stav zbúrať a postaviť nový. Vlastník mosta, Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) aktuálne hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie. Vyplýva to z dokumentov zverejnených na stránke Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %