Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.07.2022 12:50

Na hrade Modrý Kameň sprístupnili výstavu čepcov z celého Slovenska


Hrad Modrý Kameň (TASR)


Čepiec ako symbol svojej nositeľky a fenomén tradičnej ľudovej kultúry prezentuje výstava v múzeu na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z múzea.


Pripomenula, že počas dlhodobého vývoja odevu patrilo významné miesto pokrývke ženskej hlavy. "Nosenie čepca malo jednoznačný význam. Potvrdzovalo, že je žena vydatá," spomenula. Podľa nej sa takmer na celom Slovensku používal na označenie pokrývky hlavy termín čepiec. Výnimkou je napríklad oblasť na východnom Slovensku, kde používali názov kápka. Ženskú pokrývku hlavy zhotovovali z rozmanitých materiálov a rozličnými spôsobmi. Na sviatočné a slávnostné čepce sa používali drahšie, kvalitnejšie a ozdobnejšie materiály a na každodenné nosenie jednoduchšie a lacnejšie látky.       

Čepce v niektorých oblastiach Slovenska ovplyvnené mestskou módou sa uväzovali pod bradou stuhou. "V niektorých lokalitách pretrváva nosenie čepca do kostola a pri slávnostnejších príležitostiach dodnes," podotkla Ďuríková.       

Poznamenala, že na výstave môžu návštevníci obdivovať rôznorodosť a krásu čepcov. Sú to sviatočné, pracovné, svadobné, smútočné aj mestské. Autorka Eva Dudková pripravila výber čepcov z celého Slovenska.       

Výstava s názvom Krása pre ženu stvorená je sprístupnená do 30. septembra v barokovej sále kaštieľa na hrade Modrý Kameň počas otváracích hodín múzea.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2018
V obnovenom krídle múzea je mega výstava lega
Takmer tri desiatky modelov a scén ponúka v súčasnosti na Slovensku najväčšia výstava lega, ktorá je sprístupnená v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Múzeum ju pripravilo v spolupráci s členmi Slovenského fanklubu Lega TatraLUG.
viac
29.01.2019
Múzeum pripravuje Modrý Hrad Lásky 2019
Blížiaci sa február a sviatok zamilovaných, Svätý Valentín, oživí hrad v Modrom Kameni príbehmi o láske a valentínskou prehliadkou tamojšieho Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Podujatie s názvom Modrý Hrad Lásky sa uskutoční v sobotu a nedeľu (9. - 10. 2.) od 10.00 h.
viac
13.12.2019
Vianoce na hrade budú s Mikulášom aj živým betlehemom
Predvianočná atmosféra s kúskom tradície čaká v sobotu (14. 12.) od 15.00 h na návštevníkov hradu Modrý Kameň. Pracovníci tamojšieho Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek pripravili podujatie Vianoce na hrade.
viac
06.02.2023
Obnova severného krídla barokového kaštieľa na hrade pokračuje
Obnova severného krídla hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje, v súčasnosti sa robia stavebné práce v interiéri. Potvrdila to Dáša Ďuríková z hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %