Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.06.2018 05:23

V obnovenom krídle múzea je mega výstava lega


Ilustračný výrez plagátu


Takmer tri desiatky modelov a scén ponúka v súčasnosti na Slovensku najväčšia výstava lega, ktorá je sprístupnená v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Múzeum ju pripravilo v spolupráci s členmi Slovenského fanklubu Lega TatraLUG.


Ako pre TASR uviedla kurátorka zbierky hračiek Erika Antolová, v nedávno zrekonštruovanom východnom krídle múzea sú vystavené aj najstaršie lego kocky a prvé stavebnice, ktoré vznikli pred zhruba 60 rokmi. Sú tam však aj unikátne modely áut, vybraných slovenských hradov, Opera v Sydney, Socha slobody, Eiffelova veža, londýnsky Tower, živá železnica a panoráma mesta Poprad. "Viac o histórii lega sa môžu návštevníci dozvedieť pomocou krátkeho animovaného filmu a pre tých, ktorí sa chcú s legom aj hrať, je pripravená interaktívna herňa," doplnila. Výstava bude sprístupnená do konca júla 2018.       

Lego založil v roku 1932 dánsky tesár Ole Kirk Christiansen, ktorý spočiatku vyrábal drevené hračky. Koncom 40. rokov 20. storočia začali vyrábať plastové hračky a tiež prvotné verzie stavebníc. V 1958 bol patentovaný klasický moderný dizajn lego kocky, ktorý sa používa dodnes.       

Spoločnosť Lego Group počas svojej viac ako 80-ročnej histórie vyrobila veľké množstvo tematicky ladených sérií stavebníc, napr. policajtov, pirátov, vesmírne lode... Najdlhšie vyrábanými sériami sú Lego City zobrazujúce život v meste a Lego Technic – špeciálne mechanické stavebnice.      

 V 90. rokoch začala vyrábať licencované série. Úplne prvou bola Lego Star Wars, ktorá zaznamenala obrovský úspech a až dodnes je najpopulárnejšou licencovanou sériou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
Poľovnícky guľáš bude na hrade súťažne variť 13 združení a spolkov
Celkom 13 poľovníckych združení a spolkov bude v sobotu (8. 9.) v areáli hradu v Modrom Kameni súťažiť vo varení poľovníckeho guľáša. Podujatie je tradičnou súčasťou Poľovníckych dní. Celodenný program sa začne o 10.00 h slávnostnou Hubertovou svätou omšou v kaplnke Sv. Anny na hrade.
viac
29.01.2019
Múzeum pripravuje Modrý Hrad Lásky 2019
Blížiaci sa február a sviatok zamilovaných, Svätý Valentín, oživí hrad v Modrom Kameni príbehmi o láske a valentínskou prehliadkou tamojšieho Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Podujatie s názvom Modrý Hrad Lásky sa uskutoční v sobotu a nedeľu (9. - 10. 2.) od 10.00 h.
viac
09.07.2022
Na hrade Modrý Kameň sprístupnili výstavu čepcov z celého Slovenska
Čepiec ako symbol svojej nositeľky a fenomén tradičnej ľudovej kultúry prezentuje výstava v múzeu na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z múzea.
viac
06.02.2023
Obnova severného krídla barokového kaštieľa na hrade pokračuje
Obnova severného krídla hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje, v súčasnosti sa robia stavebné práce v interiéri. Potvrdila to Dáša Ďuríková z hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %