Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.08.2021 08:45

Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské


Orol kráľovský (Aquila heliaca).


Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.


„Takúto situáciu sme v hniezde orlov za viac ako 40 rokov, čo sa venujeme ich monitoringu, nezažili. Dokonca ani z územia Slovenska nepoznáme žiaden podobný prípad,“ zhodli sa Stanislav Harvančík, Ladislav Šnírer a Viliam Šumichrast zo Správy CHKO Ponitrie.

Z okolitých krajín je známe odchovanie mláďat myšiaka orlami kráľovskými len jedenkrát z Maďarska. V roku 2014 našli v hniezde orlov kráľovských s dvomi mladými orlami vo veku päť - šesť týždňov aj dve živé mláďatá myšiaka vo veku tri - štyri týždne. Odborníci predpokladali, že orly priniesli živé mláďatá myšiakov, vybraté z hniezda, do svojho hniezda ako korisť. „Keď ich priniesli do hniezda, začali pýtať potravu, a tak ich začali popri svojich mláďatách kŕmiť. Vtáky totiž nedokážu rozlišovať mláďatá vo svojom hniezde, takže v ňom kŕmia všetko, čo od nich pýta potravu. Preto aj mladú kukučku kŕmia v hniezde rôzne druhy spevavcov,“ skonštatovali ochranári.

Z územia Slovenska sú známe prípady z minulosti, keď myšiaka odchovali orly skalné a krikľavé. V Maďarsku okrem prípadu orla kráľovského to boli štyrikrát orliaky morské, ktoré priniesli do svojho hniezda živé mladé myšiaky ako korisť. V prípade CHKO Ponitrie sa však pravdepodobne stalo niečo odlišné.

„Orly si postavili nové hniezdo už v priebehu januára, zdržiavali sa v okolí. Vajíčka znášajú najskôr koncom marca, ale častejšie až v prvej polovici apríla. Vtedy začínajú znášať aj myšiaky, ktoré sa snažili privlastniť si hniezdo orlov a zniesli do neho svoje vajce. Orly ich vyhnali, zniesli k myšiakovmu vajcu minimálne jedno svoje a zahrievali zmiešanú znášku. Keďže inkubačná doba u myšiaka je v priemere o desať dní kratšia ako u orlov, mladý myšiak sa vyliahol ako prvý a svoje mláďa už orly nevysedeli. Zahynulo vo vajci, čo sme zistili následným rozborom orlieho vajíčka po úspešnom vyletení myšiaka z hniezda,“ opísali členovia Správy CHKO Ponitrie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2019
Správa chránených území Dunajské Luhy a Ponitrie sa má zjednotiť
Správa chránených krajinných oblastí Dunajské Luhy a Ponitrie sa má administratívne zjednotiť. Potvrdil to generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Martin Lakanda, ktorý zdôrazňuje, že nejde o zásah do samotných chránených území, ale o zmenu organizačnej štruktúry ŠOP SR.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
12.03.2021
Bratislava hľadá dobrovoľníkov pre monitoring liahnísk komárov v prírode
Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí od apríla budú pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v prírode. Magistrát chce aj týmto spôsobom zabrániť intenzívnemu výskytu komárov, ktorý Bratislavu a jej okolie v posledných rokoch v letných mesiacoch sužoval.
viac
17.05.2022
Študenti z Kráľovského Chlmca uspeli v súťaži s ekologickým lastovičím hniezdom
Víťazom tohtoročného národného kola študentskej súťaže Social Innovation Relay (SIR) sa stal tím gymnazistov z Kráľovského Chlmca s produktom ekologického ručne vyrábaného lastovičieho hniezda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %