Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.03.2017 11:06

Michal Sýkora: Učiteľom zvýšiť mzdy chceme, ale nemôžeme


Zľava Michal Sýkora, predseda ZMOS, Zdenko Krajčír, riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS


Nie je to otázka nezáujmu, ale možností. A možnosti mestám a obciam nedovoľujú navýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od septembra 2017.


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora a riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS Zdenko Krajčír to na tlačovej besede s novinármi, ktorá sa konala 7. marca v Bratislave, uviedli ako rozhodnutie Rady ZMOS. Predseda ZMOS sa ohradil voči pochybovačnému názoru školských odborárov, že nesúhlas samospráv so septembrovým šesťpercentným navýšením platov spochybňuje ich záujem o školstvo. Starostlivosť o školstvo najlepšie dokumentujú čísla, ktoré mestá a obce na túto oblasť každoročne vynakladajú. "Zo 70 percent, ktoré dostávame z podielových daní, sme povinní dávať na školstvo 40 percent, dávame však oveľa viac,“ upozornil. O školstve sa na stretnutiach Rady ZMOS hovorilo posledný rok veľa. Združenie hľadá argumenty, aby sa mohlo pohnúť ďalej. V poslednom čase to navonok  vyzerá akoby ZMOS deklaroval svoj nesúhlas so zvyšovaním platov učiteľov bez toho, aby mal na to poriadne dôvody. Niektorí politici tvrdia, že samosprávy majú dostatok finančných prostriedkov a pýtajú sa prečo nechcú dať na platy učiteľov v originálnom školstve viac peňazí. Stanovisko ZMOS je podložené dobrými argumentmi.

Fakty sú na strane miest a obcí

Na financovanie originálnych kompetencií v oblasti školstva je určených 40 percent výnosu dane fyzických osôb. Snahu miest a obcí dokazuje objem financií, ktoré vynakladajú na originálne školstvo.

Aj v čase ťažkej finančnej krízy investovali samosprávy do tejto oblasti viac peňazí ako spomínaných 40 percent. To znamená, že peniaze, ktoré mohli použiť na chodníky, cesty, sociálne zariadenia atď. dali školám – pre žiakov a učiteľov. 

ZMOS zvýšenie miezd od septembra nesľúbilo

Samospráva žije v rozpočtovom hospodárení, na konci roka sa schvaľuje v každej obci a v každom meste rozpočet, my sme tie rozpočty schválili, finančné prostriedky sme rozdelili, my sme nikomu nesľúbili, že ideme ešte niečo robiť. Na to je kolektívne vyjednávanie, vtedy, keď to niekomu vyhovovalo, tak sa odvolával na kolektívne vyjednávanie. Čo sa v kolektívnom vyjednávaní dohodne, to platí.

Presunúť kompetencie pod ministerstvo nie je riešenie

Otázku presunu kompetencií predseda ZMOS kategoricky odmietol, tvrdí, že do školstva samosprávy investovali nemalé finančné prostriedky. V tejto oblasti mestá a obce, podľa neho, preukázali manažérske zručnosti a schopnosť zaplatiť dlhy, ktoré v minulosti urobil štát. „Ukázali sme úprimnú snahu rozvíjať školstvo ako základný pilier vedomostnej spoločnosti.“

 Viac v pripravovanom čísle Obecných novín (11-12/2017)

Autor: (ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
Hlavnými témami 8. zasadania Rady ZMOS boli školstvo a informatizácia
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na 13. a 14. septembra 2016 v poradí 8. zasadnutie Rady ZMOS. Témami dvojdňového rokovania, ktoré sa konalo v Štrbskom Plese, boli viaceré aktuálne problémy miest a obcí, medzi ktorými dominovali hlavne školstvo a informatizácia.
viac
13.04.2017
Rada ZMOS rokovala o sociálnych problémoch, zdravotníctve i miestnych daniach
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska zvolal pred májovým snemom združenia v poradí 11. rokovanie Rady ZMOS. O význame prerokovaných tém napovedá aj účasť ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislava Ondruša.
viac
29.06.2018
Vyhlásenie predsedu ZMOS k podpisu memoranda sociálnych partnerov
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Memorandum ako deklaráciu dobej vôle a ďalší krok k naplneniu našej snahy o zvýšenie platov v celej verejnej správe. Podľa nás je to nástroj na hodnotenie kvality práce a tiež odbornosti našich zamestnancov.
viac
09.11.2022
Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby
Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %