Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.08.2022 09:30

Mesto spúšťa službu SOS gombíka tiesňového volania


Ilustračná snímka: (Mesto Žilina).


Mesto Žilina spúšťa novú sociálnu službu, ktorá má znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí.


Jej podstatou je monitorovanie a v prípade potreby signalizácia pomoci prostredníctvom "SOS gombíka tiesňového volania". Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Domáce tiesňové volanie podľa neho umožňuje ľuďom v núdzi či v život ohrozujúcich situáciách volať priamo z domu či bytu a nemusia mať poruke telefón ani vytáčať žiadne číslo. "Pribudla ďalšia sociálna služba pre najohrozenejšie skupiny. V Žiline ju bude 24 hodín denne a sedem dní v týždni poskytovať na základe zmluvy o spolupráci neverejný poskytovateľ sociálnej služby Asociácia samaritánov Slovenskej republiky (ASSR)," uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

"Do domu či bytu seniora sa nainštaluje prístroj domáceho tiesňového volania. Tlačidlo SOS gombíka je možné nosiť na zápästí alebo na krku ako prívesok. Po jeho stlačení sa automaticky aktivuje telefonické spojenie s dispečingom, kde vyškolení dispečeri vyhodnotia situáciu a zabezpečia potrebnú pomoc. Funkčnosť prístroja nepreruší ani výpadok elektrického prúdu, pracuje ďalej prostredníctvom batérie až do obnovenia jeho dodávky," priblížil hovorca mesta.

Žiadateľ o sociálnu službu musí v prípade záujmu kontaktovať Mestský úrad v Žiline, odbor sociálny a bytový priamo v klientskom centre. "Vyplní Žiadosť o poskytovanie sociálnej služby - monitorovanie a signalizácia potreby pomoci. Uvedie v nej požadované informácie, potrebné na preverenie, či je pre neho sociálna služba vhodná. K žiadosti priloží Potvrdenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti od svojho všeobecného lekára," doplnil Miškovčík.

Mesto Žilina hradí náklady, spojené s nákupom zariadení komunikačných jednotiek s príslušenstvom. "Vrátane poplatku za inštaláciu a časti mesačnej úhrady za službu dispečingu. Výška mesačnej úhrady fyzickej osoby za služby dispečingu (monitorovanie a signalizácia potreby pomoci) sa uhrádza mesačne priamo na účet ASSR a je určená vo výške šesť eur za kalendárny mesiac," uzavrel Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2019
Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum
Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
25.04.2022
Seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby bude v TSK chrániť nová sociálna služba
Osamelí seniori a osoby so zdravotným znevýhodnením v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) budú môcť od jesene využívať novú sociálnu službu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %