Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
25.04.2022 09:30

Seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby bude v TSK chrániť nová sociálna služba


Ilustračná snímka.


Osamelí seniori a osoby so zdravotným znevýhodnením v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) budú môcť od jesene využívať novú sociálnu službu.


Jej podstatou je monitorovanie a signalizácia potreby pomoci prostredníctvom elektronického systému založenom na monitorovaní domáceho prostredia odkázanej osoby a signalizácii vzniku neštandardnej situácie.

Ako informoval Matej Plánek z komunikačného oddelenia Úradu TSK, systém inteligentnej domácej asistentky (IDA) funguje bez kamier a mikrofónov, nesleduje a nenarúša súkromie a prináša pocit bezpečia a pohody vďaka tomu, že nepretržite zaznamenáva údaje o pohybe v domácnosti.

„V prípade, že sa v domácnosti stane niečo nezvyčajné, systém ihneď všetky zvolené dohliadajúce osoby upozorní. Vedia tak na nezvyčajnú situáciu rýchlo reagovať, kontaktovať blízkeho, prípadne privolať pomoc. Služba je vhodná pre seniorov žijúcich osamote, osoby s rizikovým ochorením, pacientov, ktorí sa zotavujú doma, či osoby s ťažkým zdravotným postihnutím,“ uviedol Plánek.

Službu bude TSK poskytovať bezplatne. Z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra získal kraj na projekt takmer 3,6 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2018
Svoju knihu dostanú aj dychové hudby a folklórne zoskupenia
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady regiónu.
viac
29.10.2018
Nová unikátna cyklotrasa vedie do kúpeľov, miesto na nej majú chodci aj cyklisti
Štyri kilometre novej cyklotrasy sa tiahnu rovinatým terénom i zákrutami, lemujú tok rieky Váh a vedú až na priehradný múr Nosickej priehrady. Štedrú šírku cyklotrasy v rozmedzí až do 4,5 m umožnilo rozšírenie koruny ochrannej hrádze a využitie podporných gabiónových múrov.
viac
12.02.2020
V Prievidzi začali s rekonštrukciou špecializovaného zariadenia pre autistov
Na budove, v ktorej bude Centrom sociálnych služieb DOMINO v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti župy poskytovaný nový druh sociálnej služby, aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce, ukončené by mali byť v lete 2020.
viac
16.08.2022
Mesto spúšťa službu SOS gombíka tiesňového volania
Mesto Žilina spúšťa novú sociálnu službu, ktorá má znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %