Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.08.2019 01:11

Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum


Ilustračná snímka (žsk)


Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.


Na údržbu a zamestnanie odborných pracovníkov, ktorí sa budú pravidelne starať o chránenú pamiatku vyčlenila Žilinská župa 40-tisíc eur. V predchádzajúcich rokoch sa samosprávny kraj priamo nepodieľal na  pravidelnom financovaní arboréta. ,,Starostlivosť o arborétum bola dlhé roky na pleciach strednej školy, ktorá sa oň v rámci odbornej praxe študentov starala. Výsledkom toho je stav, v akom sa arborétum nachádza. Našou snahou je tento cenný areál zveľadiť a zachrániť,“ povedala županka Erika Jurinová. Nové vedenie Žilinskej župy chce zlepšiť úroveň údržby arboréta.

Žilinská župa poskytla zdroje na zamestnanie odborných pracovníkov i údržbu územia. Od prvého augusta Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekréta Matejovie zamestnala na údržbu arboréta záhradníka, ďalší zamestnanec začne pracovať do začiatku školského roka na pozícii správcu. Jeho úlohou bude zabezpečovať obnovu vegetačnej zložky arboréta, teda pestovanie nových drevín, rozširovanie zbierok a ošetrovanie drevín.

Vyčlenením finančných prostriedkov na zamestnanie odborných pracovníkov župa nekončí, má záujem arborétum zrevitalizovať. Momentálne sa vypracováva dendrologický prieskum, po ktorom bude nasledovať Štúdia obnovy arboréta. Tá bude slúžiť ako podklad na prípravu projektovej dokumentácie na obnovu kultúrnej pamiatky. Odhadované náklady na revitalizáciu arboréta sú 250-tisíc eur. Župa sa bude snažiť získať prostriedky z grantov.

Arborétum z konca 19. storočia je najvyššie položeným arborétom v strednej Európe (650 m n.m.) a je jedinečné svojho druhu v Európe aj napriek svojej malej výmere (cca 7 ha). Nachádzajú sa tam jedinečné dreviny zo Slovenska, Európy, Ázie a Severnej Ameriky, pričom viaceré sú zapísané v Červenom zozname ohrozených druhov. Areál arboréta je zaradený do štvrtého stupňa ochrany. Územie je voľne prístupné verejnosti, vedie tadiaľ frekventovaný chodník.

Župa do spolupráce prizvala aj mesto Liptovský Hrádok a ďalšie zainteresované strany. Výsledkom bude memorandum o spolupráci pri starostlivosti o arborétum. Podpisovať by sa malo už v septembri.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2017
Župné knižnice vlani požičali takmer dva milióny publikácií
Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v minulom roku zaregistrovalo 31 645 čitateľov, ktorí si vypožičali 1 934 301 kníh, časopisov či iných špeciálnych dokumentov.
viac
01.03.2019
Veselé prázdniny v Žilinskom kraji
Knižnice, divadlo, ale i hvezdárne. Za zábavným programom na jarné prázdniny nemusíte cestovať ďaleko. Organizácie v pôsobnosti Žilinskej župy majú pripravenú zaujímavú ponuku, ktorá poteší malých aj veľkých.
viac
06.02.2020
Župa spustila prihlasovanie žiadostí o dotácie
Žilinská župa v pondelok (3. 2.) oficiálne spustila prihlasovanie žiadostí o dotácie. V tejto fáze prerozdelí viac ako pol milióna eur. Uchádzači môžu svoje žiadosti podať elektronicky.
viac
03.06.2023
Zdravotná starostlivosť pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku bude zabezpečená
Žilinský samosprávny kraj rieši zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre evidovaných pacientov zo všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku zriadením už druhej všeobecnej ambulancie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %