Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.07.2022 08:25

Mesto hľadá opatrovateľov pre seniorov i pre chorých ľudí


Ilustračná snímka.


Mesto Banská Bystrica hľadá opatrovateľov pre seniorov alebo pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom. Informoval o tom Miroslav Strelec z tlačového oddelenia banskobystrického mestského úradu (MsÚ).


Pripomenul, že samospráva má v teréne okolo 75 opatrovateliek, ktoré sa starajú o takmer 150 klientov. Radnica by však podľa neho potrebovala ďalších desať až 15 nových pracovníčok a pracovníkov. Pomáhali by občanom pri zvládaní ich každodenných činností. V zariadeniach sociálnych služieb pracuje 80 opatrovateliek i niekoľko opatrovateľov, ktorí sa 24 hodín denne starajú o približne 200 prijímateľov sociálnych služieb. Ani tento počet však podľa Strelca nie je dostatočný.

"Za jeden z motivačných faktorov môžeme považovať zvýhodnené finančné podmienky, ktoré sme v tomto roku pre túto pracovnú pozíciu v zmysle platnej legislatívy dosiahli," uviedla vedúca odboru sociálnych vecí MsÚ Banská Bystrica Ivana Kružliaková.

Mesto dodáva, že v budúcom období plánuje rozšíriť opatrovanie osôb v domácom prostredí. Zabezpečenie tejto služby je aj v udržiavaní poriadku, praní či žehlení. V zariadeniach sociálnych služieb zas v starostlivosti o starších ľudí vrátane ich osobnej hygieny, kŕmenia, prechádzok a vypĺňania ich voľného času.

Záujemcovia o prácu opatrovateľov v niektorom zo zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta alebo v domácom prostredí môžu kontaktovať mestský úrad. Na toto povolanie je potrebné absolvovať buď akreditovaný kurz, alebo mať úplné stredoškolské odborné vzdelanie so zameraním na opatrovanie. Žiadosť je možné doručiť na adresu Mestský úrad, Oddelenie riadenia ľudských zdrojov, Československej armády 26, 974 01 Banská Bystrica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2019
Mesto získalo na opatrovateľky 296-tis. eur, má ich ale nedostatok
Banská Bystrica, podobne ako aj iné slovenské samosprávy, zápasí v súčasnosti s nedostatkom opatrovateliek, ktoré by sa starali o starých a nevládnych ľudí v domácom prostredí. Mesto pri tom získalo z eurofondov na najbližšie obdobie nenávratný finančný príspevok vo výške 296 400 eur na platy.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
18.10.2022
V meste vybudovali nové centrum pre seniorov s kapacitou 40 lôžok
Nové zariadenie Senior centrum Tulská, ktoré v týchto dňoch otvorili v Banskej Bystrici pri príležitosti mesiaca úcty k starším, poskytuje klientom celodenné komplexné služby vrátane 24-hodinovej ošetrovateľskej a zdravotníckej starostlivosti.
viac
26.09.2023
Otvárame 3. ročník projektu pre seniorov FIT SENIOR
Pracovníci odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB budú počas októbra sústreďovať svoje aktivity na podporu zdravia seniorov. Ich zámerom bude zvýšiť povedomie v oblasti prevencie ochorení súvisiacich s pribúdajúcim vekom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %