Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.09.2023 08:55

Otvárame 3. ročník projektu pre seniorov FIT SENIOR


FIT SENIOR - logo


Pracovníci odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB budú počas októbra sústreďovať svoje aktivity na podporu zdravia seniorov. Ich zámerom bude zvýšiť povedomie v oblasti prevencie ochorení súvisiacich s pribúdajúcim vekom.


 Pôjde najmä o zlepšenie ich zdravotného uvedomenia a návrh možných riešení zdravotných problémov seniorov, ako aj podpora ich telesného a zároveň duševného zdravia.

Jednou z aktivít je aj projekt pre seniorov FIT SENIOR. RÚVZ BB prišiel s nápadom realizovať tento projekt už v roku 2018. Cieľom bolo vytvorenie dlhodobého programu v rámci preventívnej starostlivosti o seniorov mesta Banská Bystrica a to formou intervenčného programu zameraného na zvýšenie pohybovej aktivity staršej populácie mesta v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami. V nasledujúcich rokoch sa kvôli epidemiologickej situácii tento cieľ nepodarilo naplniť podľa predstáv, ale veríme, že od roku 2023 bude projekt pokračovať bez prerušení vo svojej jesennej a jarnej verzii.

V súčasnosti rozbiehame 3. ročník projektu FIT SENIOR. Pracovníci odboru sociálnych vecí Mestského úradu Banská Bystrica v priebehu letných mesiacov oslovili seniorov stretávajúcich sa v denných centrách s možnosťou zapojiť sa do tohto projektu. V aktuálnom období prebiehajú vstupné vyšetrenia, ktoré realizuje odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB. Po absolvovaní vstupného vyšetrenia začnú záujemcovia 2x do týždňa cvičiť pod vedením odborníkov z Katedry fyzioterapie Fakulty zdravotníctva SZU v Banskej Bystrici a odborníkov z Katedry telesnej výchovy a športu Filozofickej fakulty UMB.

 

Ďalším partnerom zapojeným v tomto projekte je Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Vďaka všetkým partnerom sa vytvorila platforma pre dlhodobo udržateľný projekt v nasledujúcich rokoch.

Mesiac október v roku 1990 vyhlásila Organizácia spojených národov za mesiac úcty k starším, ktorý začína Medzinárodným dňom starších ľudí. Aktivity v rámci tohto mesiaca majú upozorniť na postavenie a problémy staršej generácie v spoločnosti, oceniť jej prínos, znalosti a skúsenosti. Poukázať má tiež na rovnosť postavenia a dôstojnosť života starších ľudí, pričom snaha o zlepšovanie kvality ich miesta a uplatnenia sa v spoločnosti nemá zostať iba témou diskusií, ale systematicky má vyústiť do konkrétnych činov.

Autor: (ts-RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Svetoznámy projekt Startup Weekend už po tretíkrát v Banskej Bystrici
Po vydarených dvoch ročníkoch hosťujeme opäť Startup Weekend v meste Banská Bystrica. Na tri dni zábavy, pracovného nasadenia, nových skúseností a stretnutí s inšpiratívnymi ľuďmi sa Banskobystričania a všetci startupoví nadšenci môžu tešiť v dňoch 17. – 19. apríla 2020.
viac
29.06.2021
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.
viac
18.10.2022
V meste vybudovali nové centrum pre seniorov s kapacitou 40 lôžok
Nové zariadenie Senior centrum Tulská, ktoré v týchto dňoch otvorili v Banskej Bystrici pri príležitosti mesiaca úcty k starším, poskytuje klientom celodenné komplexné služby vrátane 24-hodinovej ošetrovateľskej a zdravotníckej starostlivosti.
viac
22.02.2024
SAŽP v Banskej Bystrici ukončila takmer dva roky trvajúci projekt Klíma Best
Záverečná konferencia v sídle Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici v stredu oficiálne ukončila takmer dva roky trvajúci projekt Klíma Best.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %