Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.02.2024 11:00

SAŽP v Banskej Bystrici ukončila takmer dva roky trvajúci projekt Klíma Best


Snímka zdroj: SAŽP


Záverečná konferencia v sídle Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici v stredu oficiálne ukončila takmer dva roky trvajúci projekt Klíma Best.


Jeho cieľom bolo informovať, inšpirovať a mobilizovať verejnosť i rôzne cieľové skupiny na jednoduché a efektívne opatrenia na ozdravenie klímy v nadchádzajúcom desaťročí. TASR o tom informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.        

"Dôležitou súčasťou projektu bolo partnerstvo s dvoma nórskymi organizáciami, ktoré zaručilo cennú výmenu bilaterálnych skúseností, poznatkov i osvedčených postupov v oblasti rozumného a bezemisného vykurovania alebo udržateľnej mobility a zelenej infraštruktúry v mestách," konštatovala Kristína Wimmerová z občianskeho združenia Ekoenergia, ktoré bolo lídrom projektu.        

V Bioklimatickom parku Drienová pri Rajci sa uskutočnila verejná prezentácia jednoduchých praktických opatrení a na to nadväzovalo niekoľko druhov informačných aktivít, ako workshopy Voda pre klímu, solárne jazdy na elektrobicykloch, festivaly krajiny a klímy, praktické semináre o čistom vykurovaní alebo lektorované prehliadky prírode blízkych opatrení v teréne.        

"Viac ako 2000 účastníkov takto získalo praktické skúsenosti alebo nadobudlo nové poznatky v oblasti adaptácie a zmierňovania vplyvov zmeny klímy. Aktivity boli cielené na širokú verejnosť, nechýbali ani študenti, zástupcovia verejnej správy, súkromného alebo neziskového sektora. Workshopy pre klímu, zamerané na prírodné vodozádržné opatrenia, zaujali aj zástupcov gréckeho a slovenského ministerstva životného prostredia," zdôraznila Pšenáková.       

 Vďaka projektu prešiel zmenou aj areál SAŽP v Banskej Bystrici. Pribudli dva prístrešky na bicykle, z toho jeden disponuje solárnym nabíjaním, kontajner na povrchové zachytávanie dažďovej vody, stanovištia a napájadlá pre hmyz či vtáky a biodiverzitná lúka s kvitnúcimi druhmi pôvodných rastlín. Tieto opatrenia dopĺňali informačné podujatia a propagačno-vzdelávacie materiály.       

 "V rámci projektu bolo otvorené aj Info Klíma Centrum v Rajci, ktoré zostáva v prevádzke i po skončení projektu a bude informovať o aktivitách Bioklimatického parku Drienová, ktoré upozorňujú na klimatickú zmenu ako na problém s najvyššou prioritou," dodala Pšenáková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Banská Bystrica z eurofondov obnoví deväť zastávok hromadnej dopravy
Kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich frekventovaných zastávok hromadnej dopravy zrealizuje v budúcom roku samospráva Banskej Bystrice.
viac
24.01.2023
Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov
Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice.
viac
25.05.2023
V parku bude Festival Zeme, ponúkne rôzne environmentálne aktivity
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) organizuje vo štvrtok (25. 5.) v Banskej Bystrici podujatie Festival Zeme, ktorý sa koná pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa životného prostredia (5. 6.). Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.
viac
26.09.2023
Otvárame 3. ročník projektu pre seniorov FIT SENIOR
Pracovníci odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB budú počas októbra sústreďovať svoje aktivity na podporu zdravia seniorov. Ich zámerom bude zvýšiť povedomie v oblasti prevencie ochorení súvisiacich s pribúdajúcim vekom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %