Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
24.01.2023 08:25

Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov


Na archívnej snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice.


Počas roka nimi vybaví základné školy, škôlky, mestský úrad, ale aj historickú radnicu. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

"Mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorý bol schválený v plnej výške 530 141,63 eura. Projekt bude financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Spolufinancovanie samosprávy na úrovni päť percent predstavuje sumu 27.902,18 eura," priblížil Vladimír Brieda, vedúci oddelenia implementácie magistrátu.

Nákupom materiálno-technického vybavenia a obstaraním prístrojovej a zdravotníckej techniky a to aj pre obecné úrady, kultúrne domy či domy smútku v priľahlých 14 obciach, ktoré spolu s Banskou Bystricou tvoria funkčnú mestskú oblasť, sa zabezpečí prevencia a včasná diagnostika koronavírusu, zvýši sa odolnosť ako aj hygienická úroveň prostredia.

"Som rád, že sme uspeli v projekte, ktorý sa zameriava na ochranu verejného zdravia a zníženie dosahu pandémie koronavírusu. Kombináciou týchto postupov vytvoríme bezpečnejší priestor vo verejných budovách mestskej funkčnej oblasti. Tým, že ide aj o školské zariadenia, očakávame podstatné zníženie chorobnosti u detí, ktorá nielen na Slovensku, ale aj vo všetkých európskych krajinách dosiahla v uplynulom období nebývalé rozmery. Na aktuálnej chorobnosti detí v predškolskom veku sa podieľa nízka zaočkovanosť proti chrípke a nepriamo aj vplyv protipandemických opatrení," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
Healthy run 2019 štartuje už túto nedeľu 19. 5. v Banskej Bystrici
Tri slovenské mestá opäť symbolicky prepojí beh za zdravie. Zdravotníci v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach sú pripravení priniesť širokej verejnosti základné informácie o ich zdravotnom stave priamo na športoviskách.
viac
14.04.2020
Na mládežnícky štadión je v rozpočte určených vyše 1,5 milióna eur
So stavbou mestského mládežníckeho štadióna v banskobystrickej časti Radvaň by sa mohlo začať už na prelome mája a júna.
viac
14.02.2022
Na hokejbalové ihrisko a skatepark vyčlenila B. Bystrica 150 000 eur
Na vybudovanie dočasného hokejbalového ihriska a skateparku vyčlenila samospráva Banskej Bystrice v tomto roku 150 000 eur. V rámci projektu mesto aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu. Uviedol to primátor mesta Ján Nosko.
viac
18.02.2023
Participatívny rozpočet mesta vstupuje do svojho ďalšieho ročníka
Participatívny rozpočet, ktorý je už deväť rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. V piatok o tom informovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že prvé diskusné fórum tohto ročníka bude začiatkom marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %