Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.04.2019 08:05

Mesto získalo na opatrovateľky 296-tis. eur, má ich ale nedostatok


Ilustračná snímka, zdroj: i60


Banská Bystrica, podobne ako aj iné slovenské samosprávy, zápasí v súčasnosti s nedostatkom opatrovateliek, ktoré by sa starali o starých a nevládnych ľudí v domácom prostredí. Mesto pri tom získalo z eurofondov na najbližšie obdobie nenávratný finančný príspevok vo výške 296 400 eur na platy.


„Aj napriek tomu, že takéto projekty podporujú rozvoj opatrovateľskej služby a pomáhajú predchádzať tomu, aby starší či nevládni ľudia museli byť umiestňovaní do zariadení mimo svojho domova, mesto zaznamenáva problémy spojené s nedostatkom pracovnej sily,“ uviedla pre TASR vedúca odboru sociálnych vecí na Mestskom úrade v Banskej Bystrici Ivana Kružliaková.       

Vzhľadom na nízky počet opatrovateliek chce preto mesto prijať do pracovného pomeru ženy či mužov, ktorí spĺňajú kvalifikačné predpoklady v zmysle zákona č. 448/ 2008 Z. z. o sociálnych službách.       

Dopytovo orientovaný projekt Podpora opatrovateľskej služby, do ktorého sa zapojilo aj mesto Banská Bystrica, sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Samosprávu nič nestojí, pretože finančná spoluúčasť Európskej únie a štátneho rozpočtu tvorí sto percent.       

Realizácia projektu umožní poskytovanie opatrovateľskej služby väčšiemu počtu osôb, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby v prirodzenom domácom prostredí. Taktiež sa zvýši dostupnosť opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím či s nepriaznivým zdravotným stavom, ale aj pre seniorov a podporí ich zotrvanie v prirodzenom prostredí v rodine a komunite.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2018
Diskutovalo sa o možnostiach zlepšenia podpory opatrovateľskej služby
Zástupcovia Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (IA MPSVR SR) zorganizovali na župnom úrade v Trenčíne informačný seminár pre potenciálnych žiadateľov o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci výzvy na zlepšenie podpory opatrovateľskej služby
viac
10.02.2019
Michalovce získali na tri roky opatrovateľskej služby takmer pol milióna eur
Mesto Michalovce získalo takmer pol milióna eur na projekt Podpora opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok (NFP) na roky 2019 až 2021 z Európskeho sociálneho fondu. Pre TASR to povedala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.
viac
20.07.2022
Mesto hľadá opatrovateľov pre seniorov i pre chorých ľudí
Mesto Banská Bystrica hľadá opatrovateľov pre seniorov alebo pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom. Informoval o tom Miroslav Strelec z tlačového oddelenia banskobystrického mestského úradu (MsÚ).
viac
16.02.2024
B. Bystrica požiada o príspevok 520-tis. eur na skejtpark a hokejbalové ihrisko
Projekt vybudovania skejtparku a hokejbalového ihriska v Banskej Bystrici je bližšie k realite. Mestskí poslanci odobrili predloženie žiadosti o finančný príspevok z výzvy Fondu na podporu športu vo výške zhruba 520.000 eur a jeho spolufinancovanie zo strany mesta, čo je približne 222-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %