Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.02.2022 10:40

Medzi endemitmi živočíchov prevládajú na SR karpatské endemity


Mlok karpatský.


Medzi endemitmi spomedzi živočíchov na Slovensku prevládajú karpatské endemity. Väčšina z nich sú bezstavovce. Uviedol to Ján Kadlečík zo Štátnej ochrany prírody SR.


V horských jazerách Tatier sa napríklad vyskytujú endemické ulitníky, iné žijú aj na vápencových skalách. Významným druhom z ulitníkov je napríklad aj alopia zádielská, endemit Zádielskej doliny v Slovenskom krase. Najbližších príbuzných tohto rodu nájdeme v Rumunsku, opisuje Kadlečík. Dopĺňa, že medzi endemické druhy patrí tiež viacero druhov dážďoviek, suchozemských a vodných kôrovcov či mnohonožiek.

"Hmyz je zastúpený napríklad podunajským endemitom - efemérou podenkou veľkou, viacerými chvostoskokmi, chrobákmi fúzačom zemolezovým, behúnikom bokori, ktorý je významným endemitom Slovenského rudohoria," vysvetľuje Kadlečík.

Pokračuje, že z obojživelníkov je karpatským endemitom mlok karpatský. Za endemické sa považujú aj poddruhy cicavcov, ktoré žijú dlhé obdobie izolovane od iných príslušníkov svojho druhu. Ide napríklad o kamzíka vrchovského tatranského a svišťa vrchovského tatranského.

Endemity sú rastliny alebo živočíchy rôznej taxonomickej úrovne (môžu to byť druhy, poddruhy), ktoré sú zaradené medzi chránené druhy. Lokality výskytu endemitov sú prevažne zahrnuté do sústavy chránených území. Endemické druhy sa vyskytujú obmedzene v určitej špecifickej geografickej oblasti alebo biotope.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
09.07.2021
Nález zraneného či uhynutého chráneného živočícha treba nahlásiť
Nález zraneného či uhynutého chráneného živočícha je potrebné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, ktorá určí ďalší postup. Pohotovostné čísla záchranných zariadení sú zverejnené na jej stránke.
viac
26.07.2021
Aj obojživelníky ako žaby či mloky patria medzi ohrozené živočíchy
Obojživelníky sú vo svete ľudí odpradávna spojené s rôznymi poverami či predsudkami - napríklad žaba sedí na prameni či bozk „škaredej žabe“.
viac
10.08.2021
Volavkám sa v kolónii pri Rapovciach darí, hniezdi tam 20 až 60 párov
V chránenom areáli Volavčia kolónia pri obci Rapovce v okrese Lučenec sa volavkám popolavým darí. Kým pri vyhlásení chráneného areálu v roku 1992 tam hniezdilo desať až 12 párov, v súčasnosti je to 20 až 60 dvojíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %