Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.10.2023 08:50

Malokarpatské múzeum skúma vo Svätom Jure stredoveké pevnosti


Snímka zdroj: Bratislavské noviny


Malokarpatské múzeum v Pezinku skúma dve naproti sebe ležiace stredoveké pevnosti. Skúma opevnené nálezisko Hradisko vo Svätom Jure osídlené v časoch Veľkej Moravy a od roku 2022 realizuje výskum i na náprotivnom hrade Biely Kameň. Informuje o tom múzeum na sociálnej sieti.


"Toto situovanie sa zdá byť výsledkom prítomnosti horskej komunikácie vedúcej na opačnú stranu Malých Karpát, na Záhorie," ozrejmilo múzeum s tým, že sa oba hrady týčili aj nad cestou napojenú na Bratislavu, ktorá je jednou z trás jantárovej cesty popri Malých Karpatoch.       

V lokalite Hradisko odkryli výskumníci zvyšky zrubového objektu, ktorý možno predbežne spojiť s obydlím klenotníkov. Tiež sa podarilo získať nálezy typickej slovanskej keramiky z 9. až začiatku 10. storočia či zlomky farebných kovov. Výskumníci natrafili aj na deštrukciu kamenia a malty, ktoré môže predstavovať rozvaliny obydlia elity, respektíve i zaniknutú sakrálnu stavbu. "Pre unikátnosť objavu výskum stavby pokračuje i v sezóne 2023," dodalo múzeum s tým, že získali tiež napríklad spony z doby rímskej či kovanie opasku avarského typu z predveľkomoravského obdobia.         

Na hrade Biely Kameň odkryli podľa slov múzea poškodené kamenné murivá. Na odkrytých múroch sa podľa neho sčasti zachovala kvalitná biela omietka. "Sondáž v blízkosti brány s padacím mostom zas odkryla murivo vonkajšieho hradu nad priekopou," ozrejmilo. Podotklo, že zo sond bol získaný pre datovanie predovšetkým stredoveký materiál, a to najmä zlomky keramiky, tehál, plochých a korýtkových škridiel zo zastrešenia hradu.         

Zároveň výskumníci objavili aj hrot šípu kuše, mince z 15. storočia či krúžky z brnenia. "Zaujímavým nálezom z výskumu je stredoveký okraj nádoby s kolkom s motívom hviezdy, zrejme odkazujúcim na erb majiteľov hradu. Mimoriadny nález na výskume predstavuje päť keramických článkov keramického potrubia smerujúceho vyše pol kilometra k hradu od miestneho potoka," povedalo múzeum.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
13.10.2017
V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy
Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
25.01.2019
Pre milovníkov vína otvoria v piatok a sobotu vo Svätom Jure 29 pivníc
V meste Svätý Jur otvorilo v piatok popoludní 32 vinárov 29 pivníc. Do soboty (26. 1.) večera sa tu totiž koná už 12. ročník podujatia Deň svätojurských pivníc. Informuje o tom Svätojurský vinohradnícky spolok na svojom webe.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %