Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.10.2017 08:00

V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy


Prestupný dopravný terminál vo Svätom Jure.


Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).


„Vlaková stanica vo Svätom Jure sa vo veľkej miere využíva na dopravu vlakom do centra Bratislavy. Dopravný terminál tak bude posledný prestupný bod vlakovej, autobusovej, osobnej a cyklodopravy pred vstupom do Bratislavy. Z eurofondov plánujeme aj vybudovanie ďalších troch dopravných terminálov v Šenkviciach, Bernolákove, Plaveckom Štvrtku a nové veľké parkovisko v Malackách. Takto sa v okolí Bratislavy vytvorí potrebná infraštruktúra pre dopravu vlakom do mesta, zníži sa počet áut na cestách a podporí sa integrovaná doprava. V najbližšom čase sa v kraji a Bratislave plánujeme z eurofondov vybudovať aj ďalších 18 cyklotrás,“ predstavil hlavné projekty župan Pavol Frešo.

Realizáciou týchto projektov sa komplexne rieši verejná osobná doprava v Bratislavskom kraji. Na každej železničnej vetve smerujúcej do Bratislavy budú vybudované dopravné prestupné terminály spájajúce vlak, autobus, auto a bicykel, doplnené o cyklotrasy smerujúce k týmto bodom. Na Záhorí sú to prestupné terminály v Malackách a Plaveckom Štvrtku, v malokarpatskom regióne Svätý Jur, Pezinok, Šenkvice a v podunajskom regióne Bernolákovo a Senec.

Vo Svätom Jure sa vybuduje nový prestupný dopravný terminál, parkovisko pre 68 áut a prístrešok pre bicykle. Mesto má schválený projekt v hodnote 691 732 eur. Výstavba by sa mala začať už na jar budúceho roka. Terminálom prechádza cyklotrasa JURAVA, financovaná z operačného programu Bratislavský kraj (OPBK), ktorá spája okolité obce. Pre vysoký dopyt po doprave vlakom sa pre obsluhu obcí Slovenský a Chorvátsky Grob plánuje využiť aj shuttle bus, ktorý bude zvážať ľudí priamo na terminál.

Združenie obcí JURAVA rozširuje cyklotrasy v malokarpatskej a podunajskej oblasti. Projekt v sume 570 000 eur rieši cyklotrasu v obci Chorvátsky Grob. Vybuduje sa nová cyklistická komunikácia v dĺžke 2,3 km, osadia sa cyklostojany, prístrešky, dopravné a informačné tabule.

Obec Most pri Bratislave novou cyklotrasou v dĺžke 1,8 km spojí centrum obce s časťou Studené. Celkové výdavky na projekt sú 459 356,75 eura. Okrem komunikácie sa v trase osadí dopravné značenie, lavičky, stojany na bicykle, smetný kôš. Zaujímavým prvkom bude doplnková cyklistická infraštruktúra - chránené parkoviská pre bicykle, nabíjacie stanice pre elektrobicykle, systémy automatickej požičovne bicyklov, hygienické zariadenia a pod.)

V súčasnosti Most pri Bratislave a Studené spája len hlavná cesta, ktorá patrí k najfrekventovanejším prístupovým cestám tranzitnej dopravy do Bratislavy so sústavnými dopravnými zápchami, čo vylučuje cyklistickú dopravu miestnych obyvateľov. Po vybudovaní novej cyklocesty obyvatelia získajú prístup k miestnym zamestnávateľom, škole, obecným, verejným a komerčným službám a voľnočasovým aktivitám.

Mestu Svätý Jur a združeniu JURAVA už BSK predbežne skontroloval súťažné podklady na verejné obstarávanie, následne už môžu vyhlásiť súťaže na zhotoviteľov. Aj pri týchto projektoch bude pomoc, kontrola pri financovaní a monitorovanie zabezpečovať sprostredkovateľský orgán zriadený na Úrade BSK. V minulosti už župa spolu s mestami a obcami z OPBK vybudovali tri dopravné terminály - v Malackách, Pezinku a Senci a 7 cyklotrás, ktoré spĺňajú svoj účel. Prijímatelia získali nenávratné finančné prostriedky z IROP vo výške 95 % (z toho 50 % od Európskej únie a 45 % zo štátneho rozpočtu) a výška spoluúčasti prijímateľa je 5 %.

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
18.09.2017
Spišská Belá získala financie na prístavbu materskej školy
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok v požadovanej sume 782 958 eur v rámci operačného programu IROP 2014 – 2020 zo štrukturálnych fondov EÚ.
viac
21.09.2017
V Nitre pribudne takmer 14 kilometrov nových cyklotrás za 3,9 mil. eur
Mesto Nitra získalo dotáciu vo výške 3,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na budovanie nových cyklotrás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %