Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.04.2016 09:30

Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov


Vinohradnícky skanzen priblíži krásy výroby nápoja pravdy. (Foto: mapio)


Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.


Aj to je zámerom vinohradníckeho skanzenu, ktorý chcú do dvoch rokov otvoriť v meste Svätý Jur. Na relatívne malom území sa tak má pre verejnosť vybudovať atraktívny prírodný areál. Pozemok, kde má vinohradnícky skanzen vzniknúť, patrí do majetku mesta Svätý Jur a v súčasnosti je v nájme Svätojurského vinohradníckeho spolku. "Je situovaný nad mestom, na dobre dostupnom mieste, v blízkosti obslužnej komunikácie a s možnosťou napojenia sa na svätojurský náučný chodník a cyklotrasu Jurava," priblížil pre TASR Branislav Bahna zo Svätojurského vinohradníckeho spolku. Ako podotkol, poloha na vrchole kopca je strategická aj z hľadiska výhľadov do okolia. Projekt vinohradníckeho skanzenu pripravujú svätojurskí vinohradníci v spolupráci s mestom Svätý Jur a Academiou Istropolitana Nova (AINova) od roku 2011.

Otvoriť chcú do dvoch rokov

Po výbere pozemku a jeho prenájme od samosprávy začali s prípravou pozemku. Odstraňovali tu náletové kroviny, komunálny odpad a upravovali terén. Vysadili aj prvé sadenice viniča. "Radi by sme areál otvorili pre verejnosť do dvoch rokov. Celkové náklady odhadujeme na zhruba 25.000 eur," spresnil Bahna s tým, že projekt chcú financovať zo zdrojov vinohradníckeho spolu a uchádzajú sa aj o viaceré granty rôznych nadácií i Bratislavského samosprávneho kraja. Vinohradnícky skanzen má byť situovaný v rozmanitom teréne, kde sa bude pestovať vinič či tradičné ovocné stromy. Má tu byť aj vinohradnícka búda i priestor pre oddych návštevníkov, ktorí môžu taktiež ochutnať tunajšie vína. "Pre pestovanie viniča sú navrhnuté štyri lokality, na ktorých budú pestované rôzne druhy hrozna a rôzne spôsoby. Tieto mikrolokality dopĺňajú jestvujúce, prípadne novovybudované kamenné stienky, informačné tabule či vinohradnícka búda. Najvyššia časť pozemku je zas výborným miestom pre vytvorenie vyhliadkovej plošiny," uviedol Bahna s tým, že skanzen chcú do budúcna prepojiť aj s inými projektmi a aktivitami.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2019
Pre milovníkov vína otvoria v piatok a sobotu vo Svätom Jure 29 pivníc
V meste Svätý Jur otvorilo v piatok popoludní 32 vinárov 29 pivníc. Do soboty (26. 1.) večera sa tu totiž koná už 12. ročník podujatia Deň svätojurských pivníc. Informuje o tom Svätojurský vinohradnícky spolok na svojom webe.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
10.05.2022
V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu
Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %