Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
03.10.2018 10:25

M. Kaliňák: Splatenie dlhov samosprávy súkromníkom nie je bežná vec


Ilustračná snímka


Splatenie dlhov samospráv súkromníkom alebo firmou nie je bežná a ani samozrejmá vec, skôr ide o výnimočnosť.


Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák tak pre TASR reagoval na informáciu, že finančník Patrik Tkáč chce pomôcť bratislavskej mestskej časti Devín dostať sa z nútenej správy, v ktorej je od roku 2005.       

Mestská časť i hlavné mesto, ktoré je nútený správca, by mali byť podľa Kaliňáka opatrní v tom, čo reálne sleduje táto ponuka na finančnú pomoc. "Samozrejme, celý proces musí byť v súlade s príslušnou legislatívou, ale nemenej dôležité je poznať ďalšie aspekty, ktoré môžu nasledovať po tejto forme finančného oddlženia," skonštatoval.       

Devín aktuálne rokuje s Tkáčom o možnosti, že by finančník zaplatil miliónové dlhy mestskej časti a pomohol jej tak dostať sa z nútenej správy. Starostka Devína Ľubica Kolková, ktorá chce svoj post obhájiť aj v novembrových komunálnych voľbách, pre TASR uviedla, že mestskej časti by pomohlo, ak by Tkáč zaplatil dlhy samosprávy vo výške zhruba piatich miliónov eur. Hoci by Devínu viaceré staré dlhy zanikli, vznikol by mu nový dlh voči finančníkovi. "Pri tom preliatí dlhu by však nastali podmienky, v ktorých by sme zo zákona nemuseli mať vyhlásenú nútenú správu. Bol by to záväzok v rámci nového zmluvného vzťahu s novým veriteľom a ten by sme dokázali aj reálne splácať," deklaruje starostka. Mestská časť podľa nej veľa možností, ako sa zbaviť nútenej správy, nemá.       

Tkáč, ktorý žije v Devíne, tvrdí, že jeho možnosti pomôcť komunite sú o niečo väčšie, a tak ich chce v prospech mestskej časti aj využiť. "Na druhej strane, verím, že nikto neočakáva, že dnes sám vyplatím dlh Devína vo výške vyše desiatich miliónov eur," povedal Tkáč pre TASR. Z prvých rokovaní so zástupcami samosprávy vyplynula podľa neho predbežná dohoda, ako ďalej postupovať. Či tento návrh bude úspešný, závisí od viacerých faktorov. "Bude potrebné hovoriť s veriteľmi o hľadaní kompromisu. Dôležitá bude tiež súčinnosť štátu, ktorý by mal umožniť rozloženie záväzkov Devína do splátok. Dnes sme len na začiatku procesu," podotkol finančník.       

Celkový záväzok Devína voči veriteľom bol ku koncu roka 2016 vo výške 10,6 milióna eur. Rokovaniami s veriteľmi počas minulého roka však dosiahla samospráva prísľub, že pri splatení 6,75 milióna eur by boli všetky jej záväzky vynulované a nútená správa by mohla byť ukončená. Devín však toľko peňazí nemá, preto sa musí spoliehať na pomoc niekoho iného.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
ZMOS žiada odklad splátok pri nájomných bytoch
Združenie miest a obcí Slovenska sa obráti na ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala v súvislosti s požiadavkou na zabezpečenie možnosti odkladu splátok úverov pre samosprávy vo vzťahu k nájomným bytom.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
21.01.2021
ZMOS upozorňuje na riziká pri avizovaných zmenách pri vodovodoch
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s tým, aby akcie obcí vo vodárenských spoločnostiach boli prevádzané na štát, samosprávny kraj alebo na prevádzkovateľov verejných vodovodov a kanalizácií.
viac
15.03.2023
Neriešený problém Devína je výstrahou, upozorňuje ZMOS a ÚMS,kroky Karasa vítajú
Príklad dlhodobo neriešeného problému bratislavského Devína, ktorý je od roku 2005 v nútenej správe, je výstrahou a upozornením, že tieto problémy sú závažné a neodkladné. Zhodujú sa na tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %