Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.02.2024 08:55

Krajské hvezdárne privítali vlani vyše 33-tisíc návštevníkov


Prešovská hvezdáreň. Snímka TASR


Záujem o župné hvezdárne rastie. Prešovská a humenská hvezdáreň sa vlani tešili zo zvýšeného záujmu širokej verejnosti, do svojich priestoroch pritiahli o 4-tisíc záujemcov viac ako predvlani.


Hvezdáreň a planetárium v Prešove navštívilo v roku 2023 vyše 22 tisíc návštevníkov, čo predstavuje nárast oproti roku 2022 o takmer 3 tisíc ľudí. Na svoje si prišli deti, študenti, ale aj dospelí. Tí zažili nielen tematické exkurzie, prednášky, výstavy, súťaže, ale aj expedície, astronomické pozorovania či tematické programy v planetáriu.

Obľúbeným a mimoriadne lákavým bol Deň hvezdární a planetárií, na ktorý sa môže verejnosť tešiť aj v tomto roku v marci. V rámci neho ich čaká prezentácia rôznych astronomických programov. V októbri zas hvezdáreň pripravuje konferenciu, a to pri príležitosti svojho 40. výročia.

Vyše 11-tisíc návštevníkov privítala v minulo roku vo svojich priestoroch Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, ktorých prilákal najmä programový balík Večer pod hviezdami na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Ten zahŕňa prehliadku observatória, program v planetáriu a pozorovanie objektov nočnej oblohy. Celkovo navštívilo hvezdáreň o vyše 1200 ľudí viac ako v roku 2022.

Tento rok sa Vihorlatská hvezdáreň chystá na slávnostné otvorenie Výskumno-prezentačného centra parkov tmavej oblohy v Karpatoch, vybudovaného v rámci projektu Karpatská hviezdna dráha v programe ENI Cross-border Cooperation Programme 2014-2020 Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine. Pokračovať bude okrem iného aj s obľúbeným prázdninovým programom Večer pod hviezdami.

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Pred úradom PSK rozsvietili vianočný stromček
Dominantou Námestia mieru v Prešove je od 6. decembra vyzdobený vianočný stromček. Postaral sa o to úrad Prešovského samosprávneho kraja, ktorý chce aj týmto spôsobom prispieť k sviatočnému adventnému času a najkrajším sviatkom v roku.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
03.09.2019
Prešovský kraj v 1. polroku s rekordným počtom návštevníkov
Prešovský kraj sa znova teší nárastu návštevnosti. V prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 481 477 návštevníkov ubytovacích zariadení, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %.
viac
13.01.2020
Kraj prideľuje dotácie zo svojho rozpočtu po novom
Poskytovanie dotácií z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja má nové pravidlá. Krajskí poslanci na svojom poslednom rokovaní schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní dotácií z vlastných príjmov PSK, ktoré zavádza viacero zmien a je už v platnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %