Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.02.2023 03:20

Kraj začína s rekonštrukciou historického objektu v centre B. Bystrice


Kaštielik v Lazovskej ulici.


Historická budova tzv. kaštielika v Lazovnej ulici v Banskej Bystrici, ktorá kedysi slúžila aj pre potreby detského denného rehabilitačného strediska a od roku 2006 chátrala, sa dočká obnovy.


V objekte zo začiatku 20. storočia, ktorý je v majetku Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), vzniknú administratívne priestory. Informovala o tom hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Rekonštrukciu a prístavbu nových častí kraj zrealizuje prostredníctvom svojho stavebného sociálneho podniku Rozvojové služby BBSK a začína s ňou už v týchto dňoch.

"Do konca roku 2024 tam vzniknú administratívne priestory na špičkovej úrovni. Celková hodnota rekonštrukcie objektu a jeho prístavby je vyčíslená na viac ako 2,9 milióna eur. Väčšinu zdrojov pokryje komerčný úver. BBSK sa na investícii bude podieľať sumou pol milióna eur z vlastných zdrojov," konštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že táto aktivita kraja nie je ojedinelá.

V rámci projektu sa počíta so 66 kancelárskymi miestami. Celková rozloha areálu je 2374 metrov štvorcových a vznikne tam aj 19 parkovacích miest a verejný priestor so sadovými úpravami a zeleňou.

Ako Lunter zdôraznil, pri obnove historického "kaštielika" pomôže krajský sociálny podnik. Ten dáva šancu zamestnať sa ľuďom, ktorí by inak svoje uplatnenie na trhu práce hľadali len veľmi ťažko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2016
Mestskí poslanci schválili zákon roka, ráta s úverom na Dom kultúry
Vyrovnaný, ambiciózny čo do rozvoja mesta a orientovaný na získanie zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, taký je zákon roka mesta Banská Bystrica na rok 2017, ktorý 13. decembra jednomyseľne schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
02.11.2017
Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl
Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
28.10.2022
Kraj plánuje opraviť cestu medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje na svojom území opraviť cestu a mosty medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou v okrese Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %