Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.12.2016 11:48

Mestskí poslanci schválili zákon roka, ráta s úverom na Dom kultúry


Dom kultúry v Banskej Bystrici.


Vyrovnaný, ambiciózny čo do rozvoja mesta a orientovaný na získanie zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, taký je zákon roka mesta Banská Bystrica na rok 2017, ktorý 13. decembra jednomyseľne schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).


Rozpočet počíta s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 76,7 milióna eur. Jeho prioritou sú investície do oblasti školstva a dopravy s využitím eurofondov. Vyššie výdavky súvisia i so získaným titulom Európske mesto športu, ktoré ponesie mesto pod Urpínom v budúcom roku.      

Poslanci v diskusii najviac kritizovali "13-miliónové zadlženie mesta", ktoré súvisí aj so záujmom o kúpu schátralého, nevyužívaného Domu kultúry v centre mesta. Ten by mal slúžiť ako centrum kreatívneho a kultúrneho priemyslu. Na tento účel rozpočet počíta so sumou okolo tri milióny eur, na odkúpenie dopravnej časti novobudovanej autobusovej stanice s vyše 3,8 miliónmi eur a sú v ňom vyčlenené i prostriedky na nákup nových kremačných pecí do krematória vo výške milión eur.      

"Spájať prijatie rozpočtu mesta s kúpou Domu kultúry je vážna politická chyba," upozornil na zasadnutí poslanec Martin Klus.      

Podľa neho vedenie mesta tým ohrozilo prijatie rozpočtu ako takého, čo mohlo mať za následok prechod do rozpočtového provizória. Napokon navrhol deklaratórne uznesenie, ktorým poslanci MsZ dávajú jasne najavo, že hlasovanie za návrh rozpočtu ešte neznamená aj automatický súhlas s kúpou objektu. Podporu u kolegov nenašiel, väčšina sa zdržala hlasovania.      

"O tomto rozpočte naozaj môžeme povedať, že je investičný a rozvojový. Na rekonštrukcie ciest a chodníkov pôjde v budúcom roku takmer jeden milión eur, na budovanie nových parkovísk sme vyčlenili viac ako 700 000 eur, na rekonštrukciu materských škôlok rozpočet ráta so sumou viac ako päť miliónov eur a potom sú to aj športové školské areály, kde sme vyčlenili už viac ako 200 000 eur na rekonštrukcie v budúcom roku," konštatoval po hlasovaní viceprimátor Jakub Gajdošík.      

Ako tiež zdôraznil, mesto si v žiadnom prípade nejde zobrať 13-miliónový úver a zadlžiť touto sumou ďalšie generácie.      

"V rámci spomínanej sumy je viac ako päť miliónov eur, ktoré nám budú refundované na rekonštrukciu materských škôlok z eurofondov, čiže tým sa mesto nezadlží. Ani sumou 3,2 milióna eur bez DPH, ktorá slúži na odkúpenie dopravnej časti autobusovej stanice. Splátky tohto úveru budú totiž kryté z príjmov z prenájmu autobusovej stanice dopravcom. Milión eur na rekonštrukciu kremačných pecí, budú tiež prinášať prostriedky do mestského rozpočtu. Tri milióny eur na Dom kultúry je reálny úver na kúpu nehnuteľnosti. Mesto však očakáva, že na jeho rekonštrukciu a celé fungovanie by mohlo čerpať takmer 20 miliónov eur z Európskej únie," vysvetlil Gajdošík.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Mesto Malacky zverejnilo svoje investičné priority pre rok 2017
Prioritami Malaciek v roku 2017 budú opravy miestnych komunikácií, modernizácia verejného osvetlenia, rekonštrukcia materskej školy (MŠ) i oprava kaštieľa. Vyplýva to z návrhu rozpočtu mesta na rok 2017, ktorý samospráva zverejnila na svojom webe.
viac
17.05.2017
Na opravy komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac
Na opravy miestnych komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac. Navýšenie rozpočtu na investičnú akciu je súčasťou prvej zmeny rozpočtu mesta na tento rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (15. 5.) odobrili prievidzskí mestskí poslanci.
viac
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %