Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.05.2023 10:35

Knižnica sériou podujatí predstaví históriu, tradície i kultúru Gemera


Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave.


Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sériou podujatí predstaví v nadchádzajúcich mesiacoch históriu, tradície, kultúru i prírodu regiónu Gemer. Besedy a ďalšie aktivity sa budú konať od mája do novembra. Za knižnicu o tom informovala Tatiana Bachňáková.


Podujatia bude knižnica realizovať v rámci projektu Krásny Gemer, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Cieľom projektu je predstaviť Gemer ako jeden z najkrajších regiónov Slovenska, ktorého súčasťou sú folklórne a remeselné tradície, prírodné zaujímavosti, hrady, kaštiele či technické pamiatky.

"Úvod projektu bude patriť folklóru, besede a prezentácii o živote a zvykoch ľudí v regióne, ako aj výstave krojov a krojovaných bábik. Krásy prírody v našom regióne spoznajú žiaci priamo v lese prostredníctvom prírodovednej súťaže družstiev. Začiatkom jesene sa započúvame do príbehov povestí, ktoré sa vymykajú z bežného života, vzťahujúce sa na lokálnu či regionálnu oblasť," priblížila pracovníčka knižnice Miriama Tóthová.

Súčasťou projektu Krásny Gemer bude celkom šesť knižnicou organizovaných podujatí. Jeden deň bude venovaný i zberateľovi a vydavateľovi ľudových rozprávok Pavlovi Dobšinskému. Dobšinského rozprávky verejnosti sprostredkujú čítanie, tvorivé aktivity i divadelné predstavenie. Projekt v novembri uzavrie prezentácia o živote šľachty v minulosti s riaditeľkou Slovenského národného múzea Múzea Betliar Tímeou Mátéovou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2022
V zážitkovo-informačnej záhrade knižnice pribudla knižná oáza
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave zrealizovala druhú etapu projektu zážitkovo-informačnej záhrady Čaro Gemera, v rámci ktorej v areáli knižnice pribudla i nová knižná oáza. Infomovala o tom za Gemerskú knižnicu Tatiana Bachňáková.
viac
19.09.2022
Roky chátrajúca zvonica Rožňavskej kalvárie sa dočkala rekonštrukcie
Zrekonštruovanú vstupnú bránu do areálu kalvárie požehnal počas slávnostného predstavenia zvonice rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Informoval o tom Jozef Kopor z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.
viac
09.05.2023
Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy
Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.
viac
14.02.2024
V Gemerskej knižnici môžu čitatelia na Valentína darovať knihy
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave pripravila pre čitateľov viacero valentínskych aktivít. Sviatok zamilovaných knižnica spojí aj s Medzinárodným dňom darovania knihy, pre páry je tiež pripravené zvýhodnené členské. Za rožňavskú knižnicu informovala o tom Tatiana Bachňáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %