Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.04.2019 01:05

Iniciatíva Za slušné Slovensko štartuje mobilizačnú kampaň Volíme si Európu


Ilustračná snímka, zdroj: Asociácia nezávislých producentov


Približne 100 mladých ľudí zo stredného, východného i západného Slovenska vedených iniciatívou Za slušné Slovensko sa v pondelok vydalo na cestu do Bruselu.


Návštevou metropoly Európskej únie (EÚ) a účasťou na poslednom rokovaní Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli pred májovými eurovoľbami chcú podnietiť záujem mladých o EÚ.       

"Naša cesta má byť začiatkom mobilizačnej kampane k voľbám do EP, ktorú budeme viesť pod názvom Volíme si Európu," spresnil zástupca iniciatívy Juraj Šeliga. Zdôraznil, že kampaňou chcú šíriť povedomie o tom, prečo sú EÚ a členstvo v tomto spoločenstve pre Slovensko dôležité, rovnako je cieľom poukázať na možnosti, akým spôsobom sa i bežní ľudia môžu stať aktívnymi spolutvorcami verejných politík EÚ.       

Karolína Farská z iniciatívy v tejto súvislosti vyzvala na angažovanosť mladých ľudí v oblasti európskych tém, získavanie a deľbu relevantných informácií o projektoch i problémoch Únie, ktoré pomôžu zachovať si kritický odstup od množstva konšpirácií a hoaxov na sociálnych sieťach. Verí, že mobilizačná kampaň prispeje k zvýšeniu účasti mladých ľudí v májových voľbách do EP. "Pod nízku účasť SR v eurovoľbách 2014 sa podpísal aj nezáujem mladých, v skupine voličov vo veku 18 až 24 rokov hlasovalo len šesť percent," pripomenula.       

V Bruseli sa skupina mladých Slovákov stretne okrem iných aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázku rovnosti pohlaví Věrou Jourovou, podľa Šeligových slov budú témou stretnutí na pôde EP otázky spravodlivosti, čerpania a zneužívania eurofondov, ale aj rozvoj poľnohospodárstva.       

Približne 15-hodinová cesta z Bratislavy do Bruselu podľa Šeligu symbolizuje aj ďalší výrazný medzník v modernej histórii Slovenska – 15. výročie vstupu SR do EÚ. Informoval o tom, že na cestu troch autobusov z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc prispela EÚ, časť nákladov dvojdňovej cesty hradí iniciatíva Za slušné Slovensko a časť si platia samotní účastníci.       

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Smart cities alebo (ne)uchopiteľná vízia?
Smart cities sú v podstate marketingovo nazvané inteligentné či múdre mestá. Mestá s víziou dynamického života, takmer dokonalých riešení, s vidinou toho, že každý problém je výzvou na ceste k dokonalosti.
viac
17.01.2018
BBSK považuje za jednu z najhlavnejších priorít dobudovanie R2
Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory - pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.
viac
21.02.2019
Bratislava: Nezabudneme a neodchádzame, nieslo sa Námestím SNP
Tisíce ľudí si na Námestie SNP totiž prišli pripomenúť rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %