Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.04.2019 07:30

Folkloristi zo súboru Železiar oblievaII teplou vodou a za spevu


Veľkonočná oblievačka s folklórnym súborom Železiar v Košiciach 22. apríla 2019. FOTO TASR - František Iván.


Členovia košického folklórneho súboru (FS) Železiar chodia od pondelkového rána oblievať v Košiciach a okolí svoje kolegyne. Podľa jedného z členov súboru Lukáša Borovského sa snažia takto dodržiavať tradície a odovzdávať ich i mladšej generácii.


Oblievať chodia v krojoch, za spevu a dievčatá i vytancujú.       

"Tento rok chodíme viacerí, je nás 15 chlapcov a navštívime deväť dievčat, ktoré oblejeme. Je to slovenský zvyk, ale aj náš súborový. Chodievame každý rok. Robili to naši predchodcovia, snažíme sa ho preto aj my dodržiavať a odovzdávať ho aj mladším chlapcom. Máme dvojmetrový korbáč, ako aj vedrá a keď je k dispozícii, tak použijeme aj sprchu. Snažíme sa oblievať teplou vodou, keďže je chladno a prší," povedal Borovský.       

Záujem o folklór podľa jeho slov rastie a v posledných rokoch evidujú zvýšený záujem. "Stále viac ľudí chodí na nácviky aj do mladších ročníkov," vysvetlil Borovský.       

FS Železiar oslavuje tento rok 55 rokov od svojho založenia a má takmer 60 členov.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
22.03.2018
Veľká noc bez stresu a príprav na Zámku Vígľaš
Ak sa chcete vyhnúť stresu z príprav a zároveň si vychutnať veľkonočnú šibačku s animátormi a hľadaním veľkonočných vajec, zámocký hotel The Grand Vígľaš je správnou voľbou.
viac
13.04.2019
Na Veľký piatok bude v uliciach mesta Nitra krížová cesta
V uliciach Nitry sa bude na Veľký piatok 19. apríla konať tradičná krížová cesta. Slávnostná pobožnosť sa začne o 13.30 h pred budovou krajského súdu na Štúrovej ulici.
viac
26.02.2024
Pošta vydáva známku, celinovú pohľadnicu a známkový zošitok „Veľká noc 2024
Slovenská pošta, a.s., dnes vydáva poštovú známku „Veľká noc 2024: Mobiliár z Baziliky minor sv. Egídia v Bardejove“ so špecifickým symbolom T2 50g. Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %