Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.10.2018 07:35

EKOTOPFILM v Malackách


Ilustračný výrez plagátu


Filmový festival Ekotopfilm dokázal výnimočne spojiť na jednej platforme verejný, súkromný a tretí sektor. Stalo sa z neho jedno z najväčších a najnavštevovanejších podujatí. So svojou 44-ročnou tradíciou je najstarším podujatím tohto druhu na svete.


Pondelok 29. októbra, Kultúrní domeček (kino)

MEDVEDE Z KAMČATKY

(SK dabing), RU/53'

16.00 – 16.55 h

Juhokamčatská federálna rezervácia sa často nazýva aj medvedí raj. Prírodopisný film meditatívneho typu sleduje 7 mesiacov dve medvedice a ich medvieďatá, odhaľuje tajomstvá ich každodenného života. Vďaka hudbe a ruchom prírody bez komentára sa môžete úplne ponoriť do nádhernej divočiny, cítiť jej silu medzi sopkami, riekami a divokou zverou, a zároveň zakúsiť dôležitú hranicu, ktorú by človek nikdy nemal prekročiť.

PO ZÁRUKE

(SK titulky), NO/52'

17.00 – 17.55 h

Ako ďaleko zájdete v Nórsku, ak sa budete stravovať výlučne potravinovým odpadom? Zdá sa, že dosť ďaleko. Potravinový odpad predstavuje pre malú ale bohatú krajinu obrovský problém, pretože štvrtina potravín tam končí v smetnom koši. Štyria mladí aktivisti sa rozhodnú na situáciu upozorniť, a tak sa vydajú na cyklovýlet zo Severného mysu až na juh Nórska, zdolávajúc 3000 km dlhú trasu. Dajú si sľub, že sa budú stravovať len jedlom po záruke zo supermarketov. Čoskoro zistia, že vďaka potravinovému odpadu môžu žiť ako králi. Čo to ale vypovedá o ich krajine a našom spôsobe života?

 MIMO PLÁTNA | DOMÁCNOSŤ BEZ ODPADOV

prednáška

18.00 – 18.55 h

Každý obyvateľ Slovenskej republiky vyprodukoval v roku 2016 priemerne 359 kg komunálneho odpadu. Z tohto množstva dokázal zrecyklovať a skompostovať necelých 83 kg. Zvyšok skončil na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Rozmýšľate nad tým, ako znížiť množstvo vyhadzovaných odpadov? Je reálne v slovenských podmienkach recyklovať a kompostovať viac? Pridajte sa aj vy k stále väčšiemu množstvu aktívnych ľudí, ktorým nie je ľahostajné, v akom životnom prostredí žijú. O osobné skúsenosti sa podelí Branislav Moňok z občianskeho združenia Priatelia Zeme. Zavedením jednoduchých opatrení znížila jeho trojčlenná domácnosť množstvo vyhadzovaných odpadov na necelých 10 kg za rok. Ako a kde začať? Odpovede a praktické návody sa dozviete na prednáške.

 PYTLIACKE PODSVETIE

(SK titulky), USA/48'

19.00 – 19.50 h

Priekopnícky dokumentárny film odhaľuje globálny syndikát, ktorý je hnacím motorom nelegálneho zabíjania nosorožcov. Na čiernom trhu je ich roh jedným z najviac obchodovaných artiklov. Hlavné zločinecké syndikáty s ním obchodujú rovnako ako s drogami a zbraňami. Rohy dospelých jedincov majú hodnotu až 250 000 tisíc dolárov. Miestni dedinčania, ktorí toto ohrozené zviera zabíjajú, dostávajú od dobre organizovaných zločineckých skupín len zlomok tejto ceny. Čína vyhlásila svoj plán zakázať domáci komerčný obchod so slonovinou a rohmi, aby ochránila ohrozené druhy afrických zvierat.

SLAMKY

(SK titulky), USA/33'

19.50 – 20.25 h

Silný dokumentárny film o plastových slamkách a iných formách plastového odpadu, ktorý sa dostáva do našich vodných tokov a oceánov. Predstavuje jednotlivcov, skupiny a firmy po celom svete, ktoré sa snažia pomocou výchovy, osvety, spolupráce a rozvoja politiky znižovať používanie plastových slamiek využitím ich neplastových náhrad. Úvod zábavného a vzdelávacieho filmu patrí farebnej animácii a hlasu oscarového herca Tima Robbinsa.

BIELE ŠÁLKY UŽ NETREBA

(SK dabing), USA/59'

20.30 – 21.30 h

Tento dokumentárny film predstavuje dánsku neziskovku INDEX: Dizajn, ktorý mení život, ako aj históriu rovnomennej medzinárodnej dizajnérskej súťaže. Oboznamuje nás s najinovatívnejšími víťazmi ceny INDEX, ktorí predstavili svoje dizajnové riešenia v oblastiach bývania, predchádzania slepote, likvidácie nášľapných mín, distribúcie vakcín a krvi do odľahlých oblastí, čistenia oceánov, či pomoci, ako zabrániť úmrtnosti novorodencov a matiek. Všetky projekty stoja na princípoch sociálnej, ekonomickej a ekologickej udržateľnosti.

Autor: www.ekotopfilm.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2017
Víkend v bratislavskom regióne v znamení hodovania a kapusty
Európska noc výskumníkov, Karloveské hody 2017, Bitka o Bratislavu 2017, Cyklistické preteky, Oktoberfest, Guláš majster spod Vysokej a Dni zelá. Tieto podujatia spríjemnia jesenný víkend v regióne.
viac
27.10.2017
Posledný októbrový víkend prinesie pestré zážitky
Ružinovský folklórny festival, Boj o Bratislavu, Príbeh o mŕtvej neveste na hrade Červený Kameň, 1. Záhorácka ľudová zábava, Rozprávková jeseň v DK Zrkadlový háj. Posledný októbrový víkend v bratislavskom regióne bude v znamení divadla a pestrých zážitkov!
viac
02.01.2018
Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.
viac
11.04.2018
Rada ZMOS sa zišla na svojom 17. rokovaní
Program zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo 10. a 11. apríla, sa sústredil na prípravu májového snemu, aktuálnu legislatívu a ekonomické témy. Rokovanie otvoril predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Okrem obligatórnych bodov Rada ZMOS prerokovala 11 materiálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %