Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.01.2018 12:23

Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur


Pohľad na Malacky.


Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.


Z celkového počtu 18 poslancov MsZ bolo prítomných 14, pričom všetci hlasovali ZA. „Ide o posledný rozpočet tohto volebného obdobia. Potvrdzujeme ním trend budovania, resp. investícií. Hrdo sa hlásim k tomu, že čo sa týka investovania, opäť budeme lídrom v regióne,“ vyhlásil pri predkladaní návrhu rozpočtu primátor Juraj Říha.

Najrozsiahlejšie projekty

Najväčšou investíciou roka 2018 bude rekonštrukcia verejného osvetlenia za 1,1 milióna eur. Okrem výmeny starých svietidiel za LED technológiu sa odstránia havarijné stavy na stožiaroch a v niektorých lokalitách zmiznú vzdušné vedenia. Práce sa začnú v januári.

V roku 2018 sa kontinuálne nadviaže na doterajšiu opravu kaštieľa. 400 tisíc eur je rozpočtovaných na rekonštrukciu reprezentačných sál. Podľa plánu by mali byť hotové ešte v prvom polroku a ich súčasťou bude aj stála sobášna sieň.

Kontinuita čaká aj materskú školu. Vedenie mesta pokračuje v začatej línii postupnej obnovy a plní svoj záväzok, že v tomto volebnom období zrekonštruuje všetky pracoviská MŠ. Najväčšia oprava čaká škôlku na Kollárovej, kde je schválených 227 tisíc eur zo zdrojov mesta a spoločnosť Pozagas prispeje 33 tisícmi eur. Vzhľadom na rozsah plánovaných prác sa predpokladajú vyššie náklady, a tak počas roka bude zrejme potrebné dofinancovanie do výšky 400 tisíc eur.

Veľká suma je určená aj na rekonštrukciu ulíc a chodníkov – 300 tisíc eur. Na jar sa predpokladá dokončenie posledného z vnútroblokov na Ulici 1. mája a nasledovať budú parkoviská pri Centre voľného času, vnútroblok na Ulici Martina Rázusa, chodník na Skuteckého, chodník pri Lidli a asfaltovanie Veľkomoravskej.

„Menšie“ investície

Pripravuje sa kompletná obnova detského ihriska v Zámockom parku (100 tisíc eur). Jej súčasťou bude aj zrušenie oplotenia, takže už nebude v areáli futbalového štadióna, ale stane sa súčasťou parku. Počas roka sa počíta s opravou ďalších detských ihrísk a s vybudovaním úplne nového ihriska na sídlisku Domky. Plánuje sa komplexná rekonštrukcia dvora Základnej školy Dr. J. Dérera,. V jej areáli vyrastie nové multifunkčné ihrisko, na ktoré okrem mesta prispeje aj spoločnosť Pozagas (32 tisíc eur) a predseda vlády SR Robert Fico zo svojej rezervy (10 tisíc eur). Športovisko bude mať najvyšší štandard vrátane gumeného povrchu a predláždenia všetkých chodníkov. Dérerka bude mať opravenú aj kotolňu a kanalizáciu. Do Základnej školy na Záhoráckej ulici sa investuje 30 tisíc eur na reguláciu kúrenia.

Rozpočet je „živý organizmus“

Na programe je aj druhá etapa zateplenia ZŠ Záhorácka (prvá sa realizovala počas tohtoročných letných prázdnin). Financie na tento projekt síce v rozpočte zatiaľ nie sú schválené, avšak budú súčasťou prvej zmeny rozpočtu, do ktorej sa premietne nápočet podielových daní pre samosprávy. Predpokladá sa, že z tohto zdroja sa navýšia financie aj na ďalšiu rekonštrukciu ciest a chodníkov. Podľa vývoja mestských financií sa bude rozpočet postupne upravovať aj pre nadstavbu a rekonštrukciu Mestského centra sociálnych služieb či pokračovanie opravy športového areálu v Zámockom parku.

Dotácie mesta

Mesto navyšuje dotácie pre organizácie v sociálnom zabezpečení. Najväčšie združenia seniorov dostanú na svoju činnosť takmer 2 000 eur na rok, čo predstavuje v porovnaní so začiatkom volebného obdobia 10-násobné zvýšenie (vtedy mali okolo 200 eur ročne). Podpora športovcov zostáva na rovnako vysokej úrovni, pričom vedenie mesta sa bude znovu snažiť zapojiť do financovania tejto oblasti aj podnikateľov. Reprezentatívnymi športmi naďalej zostávajú futbal, hádzaná, stolný tenis a atletika.

Mestské podujatia

Tradičnými podujatiami zostávajú Prvomájové Malacky, Deň detí a Adventné Malacky. Novinkou sú Novoročné Malacky a opäť si zopakujeme rodinný Malacký piknik. Mesto opäť podporí Malackú šošovicu a výrazne sa zapojí do jesenného Októberfestu.

Posledný rozpočet tohto volebného obdobia

Na jeseň 2018 čakajú mesto komunálne voľby. Posledné riadne rokovanie aktuálneho zastupiteľstva je naplánované na 25. októbra – tam bude vedenie mesta predkladať bežný rozpočet na rok 2019, pričom kapitálový rozpočet už bude nastavovať vedenie mesta a zastupiteľstvo, ktoré vzíde z komunálnych volieb.

„Rozpočet na rok 2018 je schválený jednohlasne, čo ma teší. Spolupráca s mestským zastupiteľstvom v Malackách je na špičkovej úrovni a na rozdiel od iných miest na Záhorí funguje. Poslancom ďakujem za celoročnú spoluprácu a podporu. Možno si mnohí myslia, že po prijatí rozpočtu a pred sviatkami by sme si mohli trochu vydýchnuť, avšak my už teraz projektujeme stavby, ktoré sa začnú realizovať na jar,“ uzavrel primátor.

Autor: (Ľubica PILZOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Malacky budú pokračovať v modernizácii verejného osvetlenia
Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia v Malackách by mala mesto podľa odhadov stáť približne 1 300 000 eur.
viac
30.09.2016
Handlová ide rekonštruovať mestské komunikácie za viac ako 2,8 milióna eur
Na viac ako 2,8 milióna eur vyčíslila handlovská samospráva celkovú investíciu do postupnej rekonštrukcie mestských komunikácií a chodníkov na území Handlovej.
viac
03.12.2017
Nitra bude na budúci rok hospodáriť s viac ako 60 miliónmi eur
Nitrianska radnica zverejnila návrh mestského rozpočtu na rok 2018. Ako sa v ňom uvádza, Nitra bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnanými financiami, kde príjmy aj výdavky budú na úrovni 60 631 505 eur. Návrh rozpočtu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 14. decembra.
viac
13.01.2018
Snina bude aj v tomto roku rekonštruovať osvetlenie
Sninská samospráva bude aj v tomto roku investovať do rekonštrukcie osvetlenia v meste. Týkať sa má ulíc Vihorlatská a Budovateľská. Zákazku bude realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %