Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2024 03:05

Do sčítania bocianov sa môže zapojiť i verejnosť


Ilustračná snímka, zdroj: bociany.sk


V tomto roku sa po desiatich rokoch opäť uskutoční i na Slovensku medzinárodné sčítanie bocianov. Ako pre TASR uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR - Regionálneho centra ochrany prírody (RCOP) Prešov, sčítanie ponúkne výsledky, aký je populačný trend bocianov v Európe.


Koordináciu sčítania vedie nemecká Naturschutzbund Deutschland v spolupráci s BirdLife International. Na Slovensku sa do sčítania zapája Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovakia prostredníctvom svojich členov. Spravodajcami sú aj dobrovoľníci z radov verejnosti a odborní pracovníci správ národných parkov a chránených krajinných oblastí.         

"Do sčítania sa môže zapojiť každý, kto bude pozorovať hniezdo bociana a údaje pozorovania zapisovať prostredníctvom webstránky bociany.sk. Ľudia tam môžu zapisovať, kedy bociany prileteli na hniezdo a ak budú mať mláďatá, tak koľko ich je a podobne," vysvetlila Hrešová a doplnila, že vhodným obdobím na zaznamenanie obsadených hniezd a zistenie počtu vyvedených mláďat u nás je obdobie od 15. júna do 20. júla.         

Ornitológovia budú koncom júna na hniezdach krúžkovať mláďatá bocianov. "Realizuje sa to vtedy, keď už sú dostatočne veľké a krúžok im z nohy nespadne. Nie sú zároveň natoľko veľké, aby napríklad boli vyplašené a mohli vyskočiť z hniezda. Takýmto spôsobom máme potom veľmi dobrú návratnosť informácií, kadiaľ jednotlivé bociany putujú, pretože čísla z krúžku sa dajú ľahko odčítať aj ďalekohľadom," doplnila Hrešová.         

Bocian biely hniezdi podľa jej slov zhruba na 75 percentách plochy územia. Zvyčajne sa vyhýba súvisle zalesnenému prostrediu. Prevažná časť populácie hniezdi na objektoch vybudovaných ľuďmi - stĺpoch elektrických vedení, komínoch, vysokých vežiach, a radi obsadzujú umelé hniezdne podložky. Len malá časť populácie hniezdi na stromoch mimo obcí.         

"Minulý rok bolo zaznamenaných 1456 obsadených hniezd bocianov. Najväčšia hustota hniezd je v Prešovskom a Košickom kraji. V pôsobnosti RCOP Prešov bolo v roku 2023 obsadených viac ako 300 hniezd. Najviac ich bolo v okrese Svidník (72), Vranov nad Topľou (70) a Bardejov (66). Obec Kurima sa môže pýšiť najvyšším počtom hniezd (desať)," uviedla Hrešová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Online národná konzultácia k eurofondom sa už začala
K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd eur, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.
viac
15.12.2020
Nitra chce do tvorby nového územného plánu zapojiť aj verejnosť
Mesto Nitra bude mať nový územný plán. Radnica už začala s jeho prípravou, do ktorej postupne zapája odbory mestského úradu i odborníkov z praxe a z akademickej obce.
viac
07.05.2021
Košice chcú do tvorby nového programu rozvoja zapojiť aj verejnosť
Mesto Košice v týchto dňoch spúšťa kampaň "Scenár pre Košice". Jej cieľom je v spolupráci s neziskovou organizáciou Creative Industry Košice zapojiť verejnosť do tvorby nového Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja.
viac
20.02.2024
Mesto chce do riešenia problémov ľudí bez domova zapojiť aj verejnosť
Novozámocká radnica hľadá ľudí, ktorí sa chcú podieľať na riešení problémov ľudí bez domova. Záujemcovia sa stanú súčasťou pracovných skupín, ktoré budú tvoriť koncepciu na roky 2025 až 2033.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %