Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.10.2023 02:00

Demänovskú jaskyňu slobody po rekonštrukcii opäť sprístupnili verejnosti


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Demänovskú jaskyňu slobody takmer po roku rekonštrukčných prác sprístupnili pre verejnosť. Turisti tak môžu opäť navštíviť jednu z najpopulárnejších jaskýň na Slovensku. Privíta ich novým systémom osvetlenia.


Na brífingu v Demänovskej doline o tom v utorok informoval Peter Gažík zo Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR.         

Jaskyňa na severnej strane Nízkych Tatier je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému na Slovensku. Je známa bohatou kvapľovou výzdobou, podzemným tokom Demänovky a mnohými jazierkami. Gažík vysvetlil, že rekonštrukcia jaskyne zahŕňa niekoľko etáp technických prác. "V aktuálnej etape bola dokončená rekonštrukcia osvetlenia, keď jaskyňa ožila novými modernými LED svietidlami. Svietidlá umiestnili aj na nové miesta, a tak okrem úspory energie a výrazne nižšej produkcie tepla do jaskynného prostredia ponúkajú iný pohľad na známe priestory," uviedol.         

Rekonštrukciu urobili prostredníctvom eurofondového projektu. Ten sa týka celého systému demänovských jaskýň. Práce robili aj v Demänovskej ľadovej jaskyni a Demänovskej jaskyni mieru. Ďalšia etapa projektu pokračuje v Demänovskej jaskyni mieru, kde je potrebné odstrániť starú suť z nevhodného spôsobu sprístupňovania v 80. rokoch minulého storočia. V rámci projektu robia aj činnosti odborného výskumného a monitorovacieho charakteru prírodných pomerov jaskyne. V nesprístupnených častiach jaskynného systému a v jaskyni Zápoľná robia stabilizáciu vstupu.         

Demänovská jaskyňa slobody je podľa štátnych ochranárov jednou z najznámejších a historicky najnavštevovanejších jaskýň na Slovensku. Za viac než deväť dekád od jej sprístupnenia v roku 1924 ju navštívili milióny ľudí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Zvolenská veža otvára svoje brány návštevníkom
Veža farského kostola Svätej Alžbety vo Zvolene bude od júla tohto roku sprístupnená verejnosti. Po rozsiahlej a dlhodobej rekonštrukcii, ktorú poväčšine zafinancovalo mesto, sa stane ďalšou kľúčovou atraktivitou pre obyvateľov aj návštevníkov Zvolena.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
13.07.2021
Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom
Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %