Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2022 10:35

Cezhraničný projekt má zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc


Vínne pivnice v Malom Horeši.


Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.


"Obsahom projektu je vytvorenie moderných kultivovaných priestorov pre milovníkov vína, pre návštevníkov a záujemcov o kultúru vo vidieckom štýle v tradičnom historickom prostredí," informoval riaditeľ Regionálnej rozvojovej agentúry Dolný Zemplín Pál Barta.

Ku kľúčovým prvkom projektu patrí premena prístupových poľných ciest a chodníkov k viac ako 300 pivniciam na spevnené cestné komunikácie a chodníky, ako aj výstavba gastroaltánku či pavilónu, ktorý bude prispôsobený k prírodnému prostrediu zalesneného kopca.

Celkové náklady sú rozpočtované v sume zhruba 519 000 eur, z toho príspevok obce tvorí päť percent, čiže takmer 26 000 eur. Projekt je realizovaný v rámci programu cezhraničnej spolupráce s maďarským partnerom, ktorým je obec Hercegkút.

Projekt má byť ukončený do konca novembra tohto roka. Nadväzuje pritom na predchádzajúci projekt z rokov 2012 – 2014, keď obec vytvorila vínny dom a dvor so spoločenskými priestormi, ako aj chodník vedúci od takzvanej vínnej studne k historickým pivničným radom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor
Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.
viac
19.02.2020
Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
01.12.2022
Cezhraničný projekt zlepšil infraštruktúru okolia vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku v Malom Horeši v okrese Trebišov je cieľom projektu, ktorý táto obec realizovala s podporou eurofondov. Išlo o budovanie infraštruktúry na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri miestnych historických tufových pivniciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %