Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.05.2023 04:15

Bukovszky vyzýva obce odstrániť nedostatky v oblasti menšinových jazykových práv


Na snímke splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky. Snímka zdroj: (tasr).


Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky vyzval listom menšinové obce na odstránenie nedostatkov v oblasti dodržiavania menšinových jazykových práv. Reagoval tým na výsledky Správy o používaní jazykov národnostných menšín za obdobie rokov 2021 - 2022.


"Zistené a konkretizované nedostatky sú väčšinou správne delikty, na základe ktorých sa môže začať správne konanie a udelenie finančnej pokuty," uviedli z úradu splnomocnenca. Dodali, že na základe písomnej výzvy majú obce informáciu o spôsobe a termíne odstránenia nedostatkov zaslať do konca mája, pričom splnomocnenec im poskytol základné informácie o poskytovanej odbornej a metodickej pomoci pri aplikácii menšinového zákona.

Posledná správa podľa úradu splnomocnenca však potvrdila dlhodobý trend, podľa ktorého narastá počet menšinových obcí, ktoré v maximálnej miere dodržiavajú menšinové jazykové práva. "Tieto zistenia vychádzajú zo samosprávami vyplnených dotazníkov, v ktorých obce odpovedali na okruhy otázok týkajúcich sa menšinových jazykových práv," podotkli.

Ako ďalej uviedli, kým v predchádzajúcom období z celkového počtu 638 menšinových obcí bolo bez nedostatkov 58 (57 maďarských a jedna rusínska), v roku 2022 počet narástol na 114 (108 maďarských a šesť rusínskych obcí). "Od roku 2012 sa postupne zvyšuje počet tzv. príkladných obcí, ktoré svoje zákonné povinnosti a možnosti v maximálnej miere aplikujú," dodali z úradu splnomocnenca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2017
Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv
Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.
viac
03.06.2020
WiFi4EU: dnes sa zaregistruj, zajtra požiadaj o peňažnú poukážku
Štvrtá a posledná výzva iniciatívy WiFi4EU: Bezplatné WiFi pre obyvateľov EÚ bude vyhlásená dnes 3. júna 2020 o 13:00 a potrvá do 4. júna 2020 do 17:00.
viac
22.04.2021
ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.
viac
19.01.2023
Mestá a obce majú nedostatky pri prijímaní povinných VZN, naznačuje GP SR
Mestá a obce majú nedostatky pri prijímaní obligatórnych (povinných) všeobecne záväzných nariadení (VZN). Vyplýva to zo zhodnotenia stavu zákonnosti všeobecne záväzných nariadení miest a obcí vo veciach územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %