Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
06.05.2023 08:55

Brdárka ožije koncertom v rozkvitnutých čerešnových sadoch


Snímka. TASR


Sady v hornogemerskej obci Brdárka v okrese Rožňava ožijú v pondelok (8. 5.) koncertom v prírode s názvom Hudba v čerešňovom raji. Divákom sa predstavia študenti i pedagógovia Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach.


TASR o tom informoval Marcel Antal, predseda združenia Alter Nativa, ktoré podujatie organizuje.        

"Vznik projektu inšpirovala aj skutočnosť, že koncertovanie v sálach s delením na interpretov a publikum, je novodobá záležitosť. Koncert v dnešnom slova zmysle vzniká až v 18. storočí, v minulosti sa často hrávalo, spievalo a tancovalo vonku," uviedol Antal.         

Návštevníci sa v brdárskych čerešňových sadoch môžu od 13.00 do 17.00 h tešiť na vystúpenia violončelistov, flautistov, akordeonistov, klaviristov, cimbalistov, gitaristov či tanečníkov. Divákom sa predstavia i pedagógovia, spoločne si zahrajú napríklad gitaristi Peter Tóth a Peter Tomko.         

"Obidvaja ovládajú hru na niekoľkých ďalších nástrojoch, v ich podaní budete môcť v brdárskych sadoch počuť aj menej známe nástroje ako woodpack, handpan, bouzouki, kalimba, rainstick, frame drum, perkusie, djembe, ninera, duklar či koncovka," priblížil Antal. Ako dodal, v prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v miestnom kostole.         

Brdárka je známa pre zachovalú ľudovú architektúru a najmä čerešňové sady, ktoré pri kvitnutí počas jari lákajú veľké množstvo návštevníkov. Obec leží v takzvanej slnečnej pasci pod vrchom Radzim, vďaka čomu tam aj napriek relatívne vysokej nadmorskej výške 555 metrov nad morom môžu tisíce čerešňových stromov rásť a rodiť ovocie. V rámci regiónu patria ovocné sady v Brdárke medzi najväčšie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon
Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.
viac
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %