Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.05.2018 08:00

Bratislavský majáles začína sezónu letných festivalov


Plagát- pozvánka


V poradí už jedenásty ročník Bratislavského majálesu sa bude konať počas najbližšieho víkendu v dňoch 4 .- 6. mája v tradičnom dejisku na dunajskom nábreží medzi Divadlom Aréna a zónou mestskej pláže.


Bratislavský majáles je mestský open air viac žánrový festival, ktorý sa koná každoročne od roku 2008.

Festival svojou dramaturgiou nadväzuje na podobné mestské open air podujatia v iných veľkých európskych mestách, ako je napr. Donauinselfest vo Viedni alebo The Thames Festival v Londýne. Zároveň vo svojom programe akcentuje prevažne formou kultúrno-umeleckej výpovede a občianskeho aktivizmu význam dôležitých udalostí, ktorých výročia pripadajú na dni začiatkom mája, predovšetkým koniec druhej svetovej vojny v Európe a vstup Slovenska do Európskej únie.

 Z dramaturgického hľadiska je festival postavený na viac žánrovosti, rozdielnosti, tolerantnosti a kozmopolitizmu. V programe tvoria nosnú časť živé koncerty popredných slovenských a českých hudobných skupín a interpretov. Koncerty vhodne dopĺňajú happeningy, programy pre deti, cyklojazda a v posledných rokoch tiež verejné diskusie, workshopy a prezentácie rôznych občianskych aktivít.

 Na tohtoročnom festivale vystúpi celkom 14 hudobných skupín na hlavnom pódiu. Presná polovica z nich bude mať na majálese premiéru – Prie100r, Solid Move, Pressburger Klezmer Band, Ľudové Mladistvá, Walter Schnitzelsson, Jelen a Szidi Tobias. Zvyšok koncertného programu doplnia osvedčené kapely, ktoré patria medzi to najlepšie, čo aktuálne ponúka slovenská hudobná scéna – Jana Kirschner, Hex, Polemic, Medial Banana, Vec, Bad Karma Boy a Vrbovskí víťazi.

 Zo sprievodných programov určite zaujme stan “Café Európa“ v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Súčasťou programu v tejto veľkej open air kaviarni budú diskusie na témy, ktoré sa týkajú každého jednotlivca, ale majú širší európsky rozmer. V nedeľu o 16:00 budú s Michalom Havranom diskutovať na tému "Dobré riešenia dopravy v Bratislave?" Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy a Milan Urban, generálny riaditeľ DPB a.s.

 Počas festivalu sa jeho návštevníci budú môcť zastaviť aj v bratislavskom mestskom stánku, kde budú mať možnosť porozprávať sa s primátorom Bratislavy.

 V rámci festivalu sa tiež pôjde už tradičná cyklojazda “Župná dvadsiatka” určená pre hobby bikerov a rodiny s deťmi (nedeľa o 11:00 h), zatiaľ čo sobotné a nedeľné popoludnie bude patriť najmenším návštevníkov festivalu, pre ktorých je pripravené niekoľkohodinové pásmo divadelných, žonglérskych a tanečných vystúpení. Súčasťou areálu bude tiež street food zóna s bohatou ponukou občerstvenia zo všetkých kútov sveta a Gambrinus Srdcovka, koncept pojazdného výčapu s nepasterizovaným pivom priamo z tanku v dizajne populárnych českých pivných reštaurácií rovnakej značky.

Od roku 2008 vystúpilo na doterajších desiatich ročníkoch festivalu, ktorý je každý rok akousi predzvesťou veľkých letných open air festivalov, takmer 1 000 umelcov, pričom podujatie navštívilo úhrnom okolo 275 tisíc ľudí.

 Organizátorom festivalu Bratislavský majáles je rovnomenné občianske združenie v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislava, Bratislavským samosprávnym krajom a Zastúpením Európskej komisie v SR. Festival zároveň podporuje viacero partnerov z komerčnej sféry.

 Vstup na všetky podujatia je voľný.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Už túto nedeľu sa otvorí Dunajská promenáda
V nedeľu 3. júla sa oficiálne otvorí Dunajská promenáda, ktorá prešla mnohými revitalizačnými zmenami, a ktorej súčasťou budú v budúcnosti aj planetárium a mediatéka.
viac
03.09.2019
BSK otvoril nové zariadenie pre deti s autizmom na Dúbravskej ceste v Bratislave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zriadil nové špecializované zariadenie pre deti od šiestich do 18 rokov s poruchou autistického spektra. V pondelok ho otvorili v Domove sociálnych služieb (DSS) pre deti a rehabilitačnom stredisku Rosa na Dúbravskej ceste v Bratislave.
viac
09.03.2020
Staré Mesto spustilo anketu využitia priestoru pri Propelleri
Bratislavské Staré Mesto spustilo prvú miestnu verejnú anketu. Týka sa možností využitia voľného priestoru na nábreží Dunaja, konkrétne blízko kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží.
viac
12.04.2022
Tyršovo nábrežie bude po dvoch rokoch opäť hostiť majáles
Tyršovo nábrežie na petržalskom brehu Dunaja bude po dvoch rokoch opäť hostiť mestský festival Bratislavský majáles. Na sociálnej sieti to potvrdili jeho organizátori s tým, že 13. ročník podujatia bude 6. a 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %