Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.09.2019 03:10

BSK otvoril nové zariadenie pre deti s autizmom na Dúbravskej ceste v Bratislave


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, riaditeľ Zariadenia sociálnych služieb ROSA Pavol Orlovský, podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Mikuláš Krippel a vedúca oddelenia sociálnych služieb Bratislavského samosprávneho kraja Marica Šiková počas slávnostného otvorenia Špecializovaného zariadenia pre deti s autizmom Zariadenie sociálnych služieb ROSA. FOTO TASR - Pavol Zachar.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zriadil nové špecializované zariadenie pre deti od šiestich do 18 rokov s poruchou autistického spektra. V pondelok ho otvorili v Domove sociálnych služieb (DSS) pre deti a rehabilitačnom stredisku Rosa na Dúbravskej ceste v Bratislave.


"Skupina klientov, ktorým sa dlhodobo nikto nevenoval, boli autisti a toto je prvá 'čerešnička' z toho všetkého, čo pre autistov plánujeme spraviť za najbližšie tri roky," povedal predseda BSK Juraj Droba s tým, že hľadajú riešenie pre denný stacionár aj pre dospelých autistov.

Špecializované zariadenie bude ďalším druhom sociálnych služieb, ktoré sú v DSS Rosa poskytované ambulantnou i pobytovou formou. V tomto prípade pôjde o ambulantnú formu sociálnej služby, prevádzkovanú v oddelených priestoroch so samostatným vchodom, šatňou, kuchynkou, jedálňou, ihriskom a terapeutickými miestnosťami, ako napríklad snoezelen či bezpodnetová miestnosť.       

Plánovaná kapacita je na začiatku osem miest v dvoch skupinách (šesť - desať rokov a 11 - 18 rokov). Neskôr by sa mali kapacity rozšíriť na dvojnásobný počet miest. Náklady na úpravu priestorov a materiálne vybavenie dosiahli podľa Drobu výšku okolo 60.000 eur. Kraj investíciu financoval z vlastného rozpočtu.       

Zariadenie v DSS Rosa pribudlo k existujúcim podobným centrám, ktoré kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, napríklad v DSS prof. K. Matulaya v bratislavskej Dúbravke či DSS Integra v mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, respektíve jeho detašovanom pracovisku v Senci.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2019
V Trnave otvorili unikátne špecializované zariadenie pre autistov
Krízové centrum v Trnave sa zmenilo na zariadenie pre deti s autizmom. Transformáciu služieb si vyžiadala skutočnosť zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré potrebujú takéto služby. Môžu ich využívať rodiny s deťmi z celého kraja.
viac
25.06.2020
BSK hľadá nových riaditeľov domovov sociálnych služieb v Bratislave a Pezinku
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) hľadá záujemcov na obsadenie pracovnej pozície riaditeľa v Domove sociálnych služieb pre deti a dospelých na Javorinskej v Bratislave a v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej v Pezinku.
viac
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
27.05.2022
BSK otvoril nové Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre stavebníctvo
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) otvoril nové Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) pre stavebníctvo. Nachádza sa v Strednej odbornej škole (SOŠ) technológií a remesiel na Ivánskej ceste v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %