Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.08.2018 10:30

Bezplatnú WiFi na verejných priestranstvách môže mať väčšina obcí


Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.


S podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim hovoríme o projekte WiFi pre Teba.


Slovenské mestá a obce by sa mali postupne rozvíjať v súlade so súčasnými európskymi trendmi. Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu (ÚPVII) im poskytne financie na zabezpečenie a technické vybavenie bezplatného internetu. Projekt WiFi pre Teba prinesie väčšine miest a obcí po celom Slovensku bezplatné internetové pokrytie na verejných priestranstvách. O projekte, ako aj možnostiach, ako WiFi získať, nám porozprával podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

 Ako nápad na bezplatný internet v obciach a mestách po Slovensku vznikol?

- Pri tvorbe projektu na národnej úrovni sme sa inšpirovali projektom Európskej komisie s názvom WiFi4EU. Náš projekt je teda jeho rozšírením. V rámci toho európskeho by príspevok nedostali všetky naše obce, pretože celkový finančný balík bude rozdelený medzi všetky členské štáty. A tak by mohlo byť na Slovensku v prvom kole úspešných možno len 15 až 20 obcí, čo je v porovnaní s počtom našich miest a obcí veľmi nízke číslo.

Práve preto sme sa rozhodli, že pripravíme slovenský ekvivalent. Slovensko totiž nemá žiadne nástroje na to, aby nasmerovalo peniaze z projektu WiFi4EU na čo najviac subjektov práve zo Slovenska. Európska komisia síce na projekt vyčlenila viac ako 100 miliónov eur, no táto suma sa rozdelí medzi všetky členské štáty. Keby sme neurobili svoju nadstavbu projektu, bezplatný internet by dostal len zlomok obcí. Peniaze získajú mestá a obce na technické vybavenie, a teda na nákup a inštaláciu prístupových bodov, ako sú WiFi routre.

Čo projekt pre obce a mestá znamená?

- V rámci projektu je už vyhlásená výzva, do ktorej sa obce môžu prihlasovať a žiadať o financie. Tie sú vyčlenené z operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Bezplatný internet sa tak dostane k niekoľkým stovkám našich miest a obcí. Naším cieľom je predovšetkým poskytnúť bezplatný internet návštevníkom miest a obcí, ako je to bežné v zahraničí, a tak napríklad prispieť k rozvoju turizmu. Bezplatný internet chceme takisto poskytnúť obyvateľom a ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť pripojenie vo svojej domácnosti. WiFi ľudia nájdu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá.

Akým spôsobom sa obce a mestá k bezplatnému internetu dostanú? Čo pre to musia urobiť?

- Náš úrad vyhlásil 30. júla 2018 výzvu na predkladanie Žiadostí o nenávratný finančný príspevok na zriadenie WiFi zón podľa vlastného výberu miest a obcí. Môže ísť o vonkajšie verejné priestranstvá, ale aj vnútorné či interiérové priestory v obciach. Pôjde o zóny, kde bude pripojenie na internet bezplatné. Spolu s výzvou sme však zverejnili aj podrobné inštrukcie, ako majú obce a mestá jednotlivé časti žiadosti vypĺňať, aby neurobili chyby a k internetu pre svojich obyvateľov sa dostali bez problémov.

Nápomocné budú aj Informačno-poradenské centrá, ktoré sú v každom krajskom meste. Záujemcovia sa v nich môžu obrátiť na vyškolených pracovníkov, tí im poradia a pomôžu pri podávaní žiadostí.

Ako sa k financiám dostanú?

- V prvom rade musia zareagovať na nami vyhlásenú výzvu a poslať svoju žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Výzva je zverejnená na stránke www.vicepremier.gov.sk.

Žiadatelia, a teda obce a mestá, môžu na bezplatnú WiFi získať 15-tisíc eur. Celkovo je na projekty vyčlenených 10 miliónov eur z eurofondov. O financie na zriadenie bezplatného internetu môžu žiadať obce a mestá zo všetkých krajov Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja.

Avšak, ako nám určujú pravidlá financovania zo štrukturálnych a investičných fondov, budúci žiadatelia musia projekt dofinancovať z vlastných zdrojov, a to vo výške päť percent z celkových oprávnených výdavkov, čo však bude pri 15-tisícových dotáciách maximálne 750 eur. Zároveň však upozorňujem na to, že žiadatelia musia zabezpečiť udržateľnosť projektu po dobu piatich rokov po ukončení realizácie projektu a vyčleniť dostatočné financie vo svojich rozpočtoch na prevádzku a servis.

Podmienkou je aj to, že rýchlosť pripojenia na internet musí byť minimálne 30 MB/sekundu, platiť si ho musia obce.

Musia žiadatelia pred podaním žiadosti spĺňať nejaké podmienky?

- V čase, keď budú žiadosť o nenávratný finančný príspevok na bezplatný internet predkladať, musia mať už začaté verejné obstarávanie. Druhou dôležitou podmienkou sú usporiadané majetkovoprávne vzťahy. Tie musia mať obce a mestá usporiadané v prípade tých objektov, na ktoré budú umiestňovať prístupové body pre šírenie WiFi signálu. Preukázať bezproblémové majetkovoprávne vzťahy môžu napríklad listom vlastníctva alebo nájomnou zmluvou. Splnené však musia mať aj hodnotiace kritériá, ktoré bude hodnotiť odborný hodnotiteľ projektu.

Ako môžu mestá a obce svoje žiadosti podávať?

- Starostov a primátorov chceme čo najmenej zaťažiť byrokraciou. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok tak môžu podať a vyplniť elektronicky cez systém ITMS alebo odoslať elektronicky do schránky ÚPVII po prihlásení sa cez eID. Pri vypĺňaní žiadosti systém ITMS automaticky generuje základné údaje. Vôbec po prvýkrát sme pre žiadateľov pripravili už vyplnený vzor žiadosti, ako aj súťažné podklady pre verejné obstarávanie vrátane technických parametrov. Výzva je otvorená a prvé kolo predkladania žiadostí plánujeme uzavrieť do 13. novembra tohto roku.

Aké budú výhody bezplatného pripojenia na internet na verejných priestranstvách?

- Pripojenie sa na internet je dnes nevyhnutnosťou. Bezplatná WiFi v prvom rade uľahčí ľuďom život a prinesie obyvateľom Slovenska možnosť pripojiť sa pohodlne a rýchlo na internet. Takisto však umožní v malých obciach, napríklad študentom, ktorí si nemôžu dovoliť platiť veľký dátový paušál, aby sa na verejných priestranstvách pripojili so svojím smartfónom či tabletom. Pomôže im to vo veľa veciach, no takisto sa budú môcť napríklad pripraviť do školy.

Obecne noviny č. 33-34/2018

Autor: (kt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Na internet sa dá v Michalovciach pripojiť bezplatne
Bezplatné pripojenie na internet ponúka mesto Michalovce na námestiach slobody a osloboditeľov. "Wifi pre teba" zabezpečuje viacero wifi mesh hotspotov. Ako o tom informovala samospráva na internetovej stránke mesta, za dva mesiace zaznamenali najviac pripojení na autobusovej stanici.
viac
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
19.10.2023
Obec Tuhár vďaka fotovoltickým panelom ušetrí aj náklady na verejné osvetlenie
Na streche obecného úradu v Tuhári v okrese Lučenec v uplynulom období pribudli fotovoltické panely, na ktoré obec získala dotáciu vo výške takmer 29.000 eur. Samospráva slnečnou energiou plánuje napájať i verejné osvetlenie, ktoré musela v uplynulých rokoch pre vysoké náklady počas noci vypínať.
viac
22.11.2023
R. Raši: Do regiónov plánujeme presunúť čo najviac financií
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR plánuje presunúť do regiónov čo najviac financií, a to v objeme, v akom ich dokážu absorbovať. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii rezortný minister Richard Raši s tým, že chce taktiež vytvoriť mapu verejných investícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %