Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.10.2022 01:20

Bezkontaktné biometrické občianske preukazy plánuje MV SR ešte v tomto roku


Ilustračná snímka


Nedávno nasadená nová verzia aplikácioa eID klient pozorňuje používateľa, že najneskôr v posledný deň tohto roka z dôvodu skončenia certifikácie čipu budú zrušené všetky platné kvalifikované certifikáty pre elektronický podpis.


Rovnaké oznámenia dostávajú priamo do elektronických schránok všetci, ktorí komunikáciu potvrdzujú elektronickým podpisom.

Koniec platnosti certifikátov sa týka len  držiteľov občianskych preukazov vydaných do 20. júna 2021. Nijako však neovplyvňuje ostatné digitálne funkcie dokladu – naďalej je možné prihlasovať sa ním do elektronickej schránky a používať e-služby, ktoré nevyžadujú elektronické podpisovanie.

Ak patríte medzi používateľov elektronického podpisu, ktorí v rámci svojej profesie potrebujú na dennej báze podpisovať všetky úkony, je vhodné požiadať o nový OP. 

Od 7. októbra 2022 je tiež  účinná novela zákona o správnych poplatkoch, na základe ktorej vám nový doklad z dôvodu neplatnosti certifikátov vydá ministerstvo vnútra bez správneho poplatku.

Ak však  podpisujete len niektoré úkony, občiansky preukaz nebude potrebné meniť.  Rezort informatizácie pripravil návrh vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, ktorá to umožní aj dokladmi vydanými do 20. júna 2021. Podrobnosti budú zverejňované na Ústrednom portáli verejnej správy.

Odporúčame však vyčkať na nový OP s biometriou

„V príprave na vydávanie biometrických bezkontaktných občianskych preukazov sme natoľko pokročili, že sme schopní  začať  tento najmodernejší typ dokladu vydávať v prípade schválenia legislatívneho návrhu už  v decembri," povedal minister vnútra Roman Mikulec.  

Existuje praktický dôvod, prečo aj pri končiacej platnostii certifikátov, ak je to možné, radšej vyčkať na biometrický občiansky preukaz: faktom je, že v súčasnosti vydávané doklady majú platnosť kratšiu ako štandardných 10 rokov. Dôvodom je skutočnosť, že do augusta 2031 v zmysle európskeho práva musí každý občan disponovať biometrickým OP. Všetky  aktuálne vydávané OP sú preto platné len  do 3. augusta 2031.

Ide o nový typ eID karty, ktorý okrem biometrickej podoby tváre a odtlačkov prstov bude mať bezkontaktný čip, rovnako ako cestovné pasy, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika viac ako desať rokov.

Zároveň bude mať  biometrický OP nový dizajn s množstvom najmodernejších  bezpečnostných prvkov, ktoré minimalizujú riziko jeho zneužitia pri strate či krádeži.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
24.07.2017
Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu
V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.
viac
18.10.2017
Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné
Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.
viac
07.10.2018
Elektronický podpis na elektronický OP si už možno vyžiadať aj cez internet
Každý, kto sa rozhodne používať elektronický podpis, od dnešného dňa môže získať potrebné certifikáty na jeho tvorbu online cez internet. Dosiaľ to bolo možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %