Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.09.2022 02:25

B. Bystrica pokračuje v rekonštrukcii a modernizácii školských zariadení


Ilustračná snímka: (tasr).


V novom školskom roku bolo do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijatých 2246 detí. Do mestských základných škôl (ZŠ) nastúpilo 6091 slovenských žiakov a 102 ukrajinských. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.


Ako uviedla, so začiatkom nového školského roka mesto pokračuje v stavebných prácach na školských zariadeniach a zároveň realizuje rekonštrukciu a modernizáciu odborných učební a školských knižníc.

"Jednou z MŠ je Šalgotarjánska na Fončorde, kde sa už práce v exteriéri blížia do finále. Zhotoviteľ začal súbežne s druhou etapou, ktorej cieľom je zväčšiť a zmodernizovať existujúce priestory. V apríli spustila samospráva aj modernizáciu odborných učební a školských knižníc vo všetkých svojich 11 ZŠ. V tejto chvíli sú ukončené všetky stavebné práce. Išlo o výmenu podlahovej krytiny, radiátorov, svietidiel, umývadiel, nových malieb či zhotovenie sadrokartónových podhľadov," konštatovala Adamovičová.

S obnovou škôlky Šalgotarjánska začala samospráva na jar aj s pomocou rôznych grantov a eurofondov. Stavebné práce sa zameriavali na zateplenie fasády, strechy, výmenu svietidiel, vykurovanie, vzduchotechniku, meranie regulácie alebo osadenie nového bleskozvodu. Už predtým sa začalo pracovať na zväčšovaní tried, rozširovaní kapacít a zlepšení priestorových podmienok. Cena komplexnej rekonštrukcie je zhruba jeden milión eur.

Celková investícia projektu zameraného na budovanie a zlepšenie odborných učební ZŠ sa pohybuje okolo 1,7 milióna eur, pričom výška nenávratného finančného príspevku bude viac ako 1,6 milióna eur.

"Vďaka eurofondom, rôznym grantom, ale i financiám z mestského rozpočtu realizujeme projekty v prospech krajších a moderných škôlok a škôl. Nie sú to len veľké opravy, ale často i menšie, ako odstraňovanie havarijných stavov, obnova kanalizácie či nákup potrebného nábytku a spotrebičov. Hoci máme pred sebou náročné obdobie súvisiace so zvyšovaním cien energií či potravín, budeme robiť všetko preto, aby sme školské zariadenia modernizovali," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2017
Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl
Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
02.09.2020
Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre MŠ a ŽŠ
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na svojom webovom sídle zverejnilo „Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre materské a základné školy."
viac
20.07.2022
Cez prázdniny opravujú a vynovujú školy zhruba za dva milióny eur
Opravy a rekonštrukčné práce približne za dva milióny eur realizujú počas letných prázdniny vo viacerých školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
29.12.2022
Mestská polícia začne od nového roka používať platobné terminály
Mestská polícia (MsP) v Banskej Bystrici spúšťa od 1. januára budúceho roka pilotnú prevádzku používania platobných terminálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %